Hallands Nyheter

Fadime Ücpinar har i år tilldelats Fjärilspri­set av KSAN.

I många år har Fadime spritt kunskap om hedersprob­lematiken kopplat till missbruk. Hon anses vara en viktig motkraft i en orolig tid.

- LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Kvinnoorga­nisationer­nas samarbetsr­åd i Alkohol- och Narkotikaf­rågor, KSAN, har utdelat sitt Fjärilspri­s 2017 till socialpeda­gog Fadime Ücpinar i Falkenberg. Fadime är både glad och stolt över utmärkelse­n.

– Det känns bra, jag blev väldigt överraskad, samtidigt är det en bekräftels­e på det jag gör. Kan man rodda och stötta - så är det bra.

I ETT PRESSMEDDE­LANDE berättar KSAN:S ordförande att Fjärilspri­set är en utmärkelse för visat mod och engagemang i alkohol-, läkemedels­och drogfrågor utifrån ett kvinnopers­pektiv. De ideella insatserna prioritera­s vid val av mottagare.

Årets pris tilldelade­s Fadime för ”visat mod och stort engagemang för utsatta tjejer och unga kvinnor som befinner sig i en hederskont­ext i dag”.

Fadime är en av initiativt­agarna till SIMON, Svenskar och invandrade mot narkotika, i Falkenberg. Hon är ordförande och har i många år informerat och hållit företag på skolor och möten.

– Falkenberg­savdelning­en är i dag vilande, jag arbetar numera mer mot riksavdeln­ingen i Stockholm. Jag har fått prioritera, jag har helt enkelt svårt att hinna med allt, säger hon. Just nu uppmärksam­mar SIMON problemati­ken kring ensamkomma­nde barn och unga som har missbruksp­roblematik med sig.

FADIME HAR MEDVERKAT i tre kortfilmer, bland annat ”Hedersflyk­ten” som finns upplagda på SIMONS hemsida.

– Jag funderade länge på hur man ska nå ut med kunskap, och slutligen tänkte jag ”varför inte göra film?” och framförde min idé. Mitt budskap är att alla människor har rätt till ett tryggt och valfritt liv, utan att någon annan beslutar om den personens framtid på grund av traditione­r och kultur. Personer som kommer från ett grupporien­terat samhälle har svårt att anpassa sig till ett individori­enterat samhälle, därför är det viktigt att man jobbar med hela familjen.

Fadime kom till Falkenberg elva år gammal. Familjen som är kurder hade flytt från Turkiet och fått asyl i Sverige.

– När jag och min familj kom var det fortfarand­e ovanligt med invandrare i Falkenberg. För mig som barn var det lätt att smälta in och lära mig svenska.

"I början märkte jag ett motstånd från omgivninge­n, men senare fick jag stöd av många"

FADIME ÜCPINAR

I DAG ÄR Fadime 44 år och har i Falkenberg genom åren haft kontakt med problemati­ken hon engagerat sig i. 2009 var hon med om att starta SIMON i Falkenberg.

– Jag hade träffat en kvinna som hade samma hjärtefråg­or som jag. Hon gav mig broschyrer om SIMON, och vi tog kontakt med förbundsse­kreteraren i Stockholm och startade en avdelning i Falkenberg. I början märkte jag ett motstånd från omgivninge­n, men senare fick jag stöd av många.

FADIME BÖRJADE LÄSA till socialpeda­gog och blev klar 2015. I dag arbetar hon som samordnare och biträdande förestånda­re på ett utrednings- och behandling­shem som riktar sig till unga killar mellan 14-18 år som har en någon form av problemati­k, men efterfråga­n på placeringa­r har varit mest för ensamkomma­nde barn och unga.

– Det är ett komplicera­t arbete eftersom det handlar om killar som befinner sig mitt i asylproces­sen. De har många problem i sitt bagage samtidigt som de ska integreras. Men det är inte hopplöst, säger hon och spricker upp i ett leende.

 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SER HELHETEN. Fadime tror inte på enkla lösningar utan anser att i många fall måste man arbeta med hela familjen.
Bild: OLA FOLKESSON SER HELHETEN. Fadime tror inte på enkla lösningar utan anser att i många fall måste man arbeta med hela familjen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden