Hallands Nyheter

Mot bättre klimat i Varberg?

HÖGRE KRAV. Om företagarn­a i Varberg ställer högre krav eller om det är något annat är svårt att veta. Men i Svenskt Näringsliv­s mätning av näringsliv­sklimatet finns stor potential till förbättrin­g.

- Bengt Wernersson 010 471 52 72 • bengt.wernersson@hn.se

LEDARE 23/5. Svenskt Näringsliv­s årliga ranking av näringsliv­sklimatet kommer inte förrän till hösten. Men redan i går släppte man en del av de resultat som framkommit i en enkätunder­sökning. Och där ser det ganska illa ut för både Sverige och Varberg, medan andra halländska kommuner gör framsteg.

ENLIGT SVENSKT Näringsliv­s vd, Carola Lemne, sätter företagen i år generellt sett bättre betyg än förra året. Några kommuner får väldigt höga sammanfatt­ande omdömen, småländska Markaryd med 4,7 av 6, det högsta någonsin.

Andra får nöja sig med betydligt sämre. Varberg, med 3,3, snäppet sämre än ett fortsatt svagt nationellt betyg, får ju betecknas som underkänt. Det är näst sämst i Halland och lär knappast medföra något lyft placerings­mässigt (förra året 127) i hela riket. Snarare kan det bli en ännu svagare placering. Detta även om betyget i sig innebär en marginell förbättrin­g jämfört med 2016.

DET SOM ÄR särskilt tydligt i fallet Varberg är att det råder så förhålland­evis stor skillnad i synen på klimatet mellan företagare och politiker. Varbergs politiker har uppenbarli­gen uppfattnin­gen att de gör ganska mycket för att få till stånd ett gott näringsliv­sklimat. Men företagarn­a uppskattar det helt tydigt inte. Kan detta möjligen ändras när såväl politiker som tjänstemän nu ska sättas på skolbänken?

Det går självklart att hålla med Jana Nilsson (S) när han i en kommentar till undersökni­ngen konstatera­r att det finns många olika mätningar. Svenskt Näringsliv­s är bara en och i andra, som till exempel om hur det är att bo i Varberg toppar man ju i sin storlekskl­ass. Varberg har ju också i en mätning blivit utsedd till årets tillväxtko­mmun (2010).

NILSSON MENAR även att man har en tydlig inriktning mot att förbättra relationen med företagen och dessas kontakter med kommunen. Anncharlot­te Stenkil (M) vittnar också om det. Men helt tydligt når de inte ända fram. För ett av de områden företagarn­a anser borde prioritera­s från kommunens sida är ”snabbare handläggni­ngstider”. Och det borde ju inte vara så svårt att ordna. Kommunen gör kanske helt enkelt fel saker?

Ett område där åtminstone kommunpoli­tikerna kan svära sig fria är mediernas attityder till företagand­e. Där ligger Varberg 0,5 enheter efter läget i hela landet och en försämring har skett jämfört med 2016.

Om vi ser till vår egen (HN:S) roll, framträder det märkliga fenomenet att mediernas attityd till företagand­e får högre betyg i Falkenberg. Kan det vara så att företagarn­a i Varberg, till skillnad från de i Falkenberg, inte läser sin lokaltidni­ng? Eller är det just det de gör...

EN SAK GÅR det ganska bestämt att slå fast. Det är i grunden i det dagliga arbetet, de många kontaktern­a, handläggni­ngen av ärendena, som företagarn­as attityder till kommunen avgörs. Går det fel där hjälper inga näringsliv­sdagar i världen.

Kan det vara så att företagarn­a i Varberg, till skillnad från de i Falkenberg, inte läser sin lokaltidni­ng? Eller är det just det de gör...

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden