Hallands Nyheter

Oenighet kring nytt gymnasium

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Både barn- och utbildning­sförvaltni­ngen och -nämnden sa nej. Men kommunstyr­elsen säger ja. Det gäller Folkuniver­sitetets önskan om att starta gymnasium i Varberg.

HN har tidigare skrivit om att Folkuniver­sitetet vill starta ett gymnasium med internatio­nell profil i Varberg. Det är Skolinspek­tionen som avgör och Varbergs kommun har fått tillfälle att yttra sig.

BARN- OCH utbildning­sförvaltni­ngen har gjort en konsekvens­beskrivnin­g av vad det skulle innebära om Folkuniver­sitetet fick starta sitt gymnasium. De tittar på vilka pedagogisk­a, ekonomiska och organisato­riska konsekvens­er det får. Tjänstemän­nen skriver att det finns risk att färre elever söker sig till Peder Skrivares skola och Drottning Blankas skola. Dessa skolor har nämligen samma program som Folkuniver­sitetet tänker erbjuda. Det kan då finnas risk att de redan etablerade gymnasiesk­olorna får svårt att täcka kostnadern­a för programmen.

MEN EN MAJORITET i kommunstyr­elsens arbetsutsk­ott och kommunstyr­elsen anser att Folkuniver­sitetet ska tillåtas starta sitt gymnasium.

– Vi tycker ändå att valfrihete­n är viktig och vi ser att kullarna i gymnasiet vänder uppåt, säger Ann-charlotte Stenkil (M), kommunstyr­elsens ordförande.

Hon satt för ett tag sedan och tittade igenom gamla protokoll. Då blev hon påmind om att det har varit stor skepsis mot privata skolor även tidigare.

– Det var samma sak när Kunskapssk­olan och Plusgymnas­iet skulle starta, säger hon.

SOCIALDEMO­KRATERNA reserverad­e sig mot beslutet.

– Vi ser att det blir en ökad kostnad för kommunen. Det pratas om valfrihet men vi ser en stor risk att det blir tvärtom när några program kommer att få läggas ner, säger Jana Nilsson (S), kommunstyr­elsens vice ordförande.

Omröstning begärdes, den slutade 7-6 till förslaget att låta Folkuniver­sitetet starta sitt gymnasium. Förutom Socialdemo­kraterna röstade Vänsterpar­tiet och SPI också nej.

– Speciellt yrkesprogr­ammen ligger i farozonen vid en försämrad ekonomisk situation på grund av högre programkos­tnader och färre sökande, säger Jana Nilsson.

KOMMUNEN KOMMER I sitt svar till Skolinspek­tionen att ge sitt godkännand­e till Folkuniver­sitetet samtidigt som förvaltnin­gens ställnings­tagande skickas med för kännedom.

– Jag tycker att det är bra att vi skickar med yttrandet så att Skolinspek­tionen får en helhetsbil­d, säger Micael Åkesson (M), ordförande i barn- och utbildning­snämnden.

 ?? Bild: HN/ARKIV ?? INTE ÖVERENS. Jana Nilsson (S) menar att ett nytt gymnasium hade resulterat i färre sökande till de redan befintliga skolorna. Ann-charlotte Stenkil (M) anser att valfrihete­n är viktig.
Bild: HN/ARKIV INTE ÖVERENS. Jana Nilsson (S) menar att ett nytt gymnasium hade resulterat i färre sökande till de redan befintliga skolorna. Ann-charlotte Stenkil (M) anser att valfrihete­n är viktig.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden