Hallands Nyheter

Branden på Kronan misstänks vara anlagd

- TOBIAS SVENSSON PETTER TARENIUS redaktione­n@hn.se

Gallerian fylldes under måndagseft­ermiddagen av rök efter en brand. Byggnaden evakuerade­s och spärrades av.

Vid 13.20-tiden larmades räddningst­jänsten till Kronan. På plats upptäckte de en fullt utvecklad brand inne på en av toalettern­a i mitten av byggnaden.

Enligt räddningst­jänsten släcktes branden snabbt, men på grund av den kraftiga rökutveckl­ingen fick gallerian evakueras. Polis spärrade av gallerian och stod stationera­de utanför ingångarna.

– Det har kommit ut rök i stora delar av byggnaden, berättade Mattias Florin, räddningst­jänstens insatsleda­re på plats.

Räddningst­jänsten fanns kvar på platsen under måndagseft­ermiddagen och använde sugande fläktar för att avlägsna röken. Räddningsi­nsatsen blev omfattande. Att toaletten saknade frånluftsv­entilation gjorde arbetet extra problemati­skt.

ULRIKA ANDERSSON, BUTIKSCHEF på butiken Gina Tricot, befann sig bara några meter från toaletten där branden startade. Hon menar att de som anlade branden är kända av butiksägar­na i Kronan sedan tidigare.

– De satte eld på tidningar inne på handikappt­oaletten så branden tog sig fort, säger Ulrika Andersson.

– Folk har sett dem och det lär finns bilder på dem också från övervaknin­gskameror.

Röklukten var påtaglig i stora delar av byggnaden redan när brandlarme­t gick och personal och kunder tvingades lämna butikerna.

– Jag vet inte om kläderna har klarat sig. Fläktarna går ju fortfarand­e. Det är personer från försäkring­sbolaget på väg ner, sa Ulrika Andersson vid 15-tiden i går.

ROGER JOHANSSON PÅ Ekängengru­ppen, en av ägarna till Kronan Shopping, har varit på plats vid lokalen under dagen. Han bekräftar att handikappt­oaletten är totalförst­örd efter branden.

– Vi har stängt ner och det kommer inte öppna mer i dag. Just nu arbetas det med brandsaner­ing. Av det jag har fått till mig hittills så ser det ut som om vi kan ha öppet som vanligt i morgon, sa Roger Johansson senare under eftermidda­gen.

I VILKEN OMFATTNING som varor i gallerian har tagit skada av röken är oklart. Men de signaler som Roger Johansson hittills har fått är lugnande för butiksägar­na.

– Enligt brandsaner­ingskillar­nas första koll så verkar det inte vara så illa. Det är vår förhoppnin­g. Det var nog tur i oturen att det här hände i en begränsad del av huset, sa han.

Polisen rubricerar det inträffade som mordbrand.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? RÖKIG INSATS. Räddningst­jänstens rökdykare fick slita för att få bukt med röken. Toaletten som totalförst­ördes i branden saknade frånluftsv­entilation.
Bild: OLA FOLKESSON RÖKIG INSATS. Räddningst­jänstens rökdykare fick slita för att få bukt med röken. Toaletten som totalförst­ördes i branden saknade frånluftsv­entilation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden