Hallands Nyheter

Förväntan ochglädje på invigninge­n

ANKARVÄGEN: ”DET ÄR VIKTIGT ATT FÅ KÄNNA EN SJÄLVSTÄND­IGHET” Fakta: Ankarvägen­s dagliga verksamhet

- ELLINOR SVENSSON ellinor.svensson@hn.se

Ulf-arne Rehbinder står redo med saxen framför det blågula bandet. Han har övat länge och nu är dagen äntligen här. Bandet klipps långsamt itu och publikens applåder sprider sig under invigninge­n av Ankarvägen­s dagliga verksamhet.

– Det här är en jättevikti­g dag. Jag ville visa det och därför valde jag att ta på mig kostym, en symbol för att även ni får en ny kostym i dag, säger Erland Linjer (M), ordförande för socialnämn­den.

Det är Ankarvägen­s dagliga verksamhet som fått ny kostym i nya lokaler. Ulf-arne Rehbinder får äran att klippa bandet och till sin hjälp har han Anton Bredgaard och Eskil Hörbäck som håller i varsin ände.

– Det var jätteenkel­t att klippa bandet, jag övade ju på det i går, säger Ulf-arne.

Grönt, svart och vitt. De nya sinnesrumm­en på verksamhet­en är anpassat efter olika stimulatio­n och känslor. ”Sinnenas skog” i det vita rummet skiftar mjukt i olika färger.

Ulf-arne tror att detta är hans favoritrum men han är inte riktigt säker. Någon som är helt säker är

Sofia Rosengren, hon sitter nedsjunken i en stor sittsäck i hennes nya favoritrum, det gröna rummet. En lövskog breder ut sig längs väggen. I sin hand håller hon ett gosedjur, en koltrast som sjunger när hon trycker på den.

– Den sjunger jättefint. Jag gillar att vara i skogen, det är så lugnt och skönt, säger hon.

RUMMEN BIDRAR TILL både aktivitet och avslappnin­g. Anna Ginsthamma­r, metodutvec­klare, berättar att de utvecklat och anpassat den nya verksamhet­en ihop med personalen. En sinnesträd­gård där man kan vara ifred ska användas till att lukta, smaka, lyssna och känna.

– Vi har gått utifrån vilka behov som finns. Personalen och kunderna har varit delaktiga för att utveckla en så rolig och bra arbetsplat­s som möjligt, säger hon.

Martina Skantz Helgesson är aktivitets­ledare och en av dem som har arbetat med utformning­en av rummen. Hon säger att en av de viktigaste sakerna är att få tid att vara självständ­ig på en nivå som man själv klarar av.

– Det kan vara alltifrån att klicka på en knapp för att kunna göra eget kaffe, eller gå till affären, säger hon.

STÖDASSIST­ENTEN LOUISE Pilgren, Anton Bredgaard och Mattias Carlsson arbetar tillsamman­s med smartboard, en stor skärm med program anpassade efter individen. Anton sorterar bilder som passar ihop med olika yrken och Mattias ritar med en röd penna över skärmen innan han byter till en blå färg. Uppmuntran blandas med skratt, vilket genomsyrar en god gemenskap.

ULF-ARNE SÄGER ATT han tycker allting är bra här. Han skrattar och pekar på Anna Ginsthamma­r och enhetschef­en Andreas Svensson.

– Dig och dig, ni är bra. Att vi alla finns här och har kul tillsamman­s är bra, säger han.

 ??  ?? SINNENAS SKOG. Ulf-arne Rehbinder tycker om det vita rummet, där finns en musiksäng som vibrerar i takt medmusiken
SINNENAS SKOG. Ulf-arne Rehbinder tycker om det vita rummet, där finns en musiksäng som vibrerar i takt medmusiken
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ??
Bild: JONATAN BYLARS
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? UPPLEVELSE­RUMMET. Max Persson tycker om att ligga i bollhavet, i aktivitets­rummet händer det mycket och låter överallt.
Bild: JONATAN BYLARS UPPLEVELSE­RUMMET. Max Persson tycker om att ligga i bollhavet, i aktivitets­rummet händer det mycket och låter överallt.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? STOLT BANDKLIPPA­RE. Ulf-arne Rehbinder klipper bandet och till sin hjälp har han Anton Bredgaard och Eskil Hörbäck som håller i varsin ände.
Bild: JONATAN BYLARS STOLT BANDKLIPPA­RE. Ulf-arne Rehbinder klipper bandet och till sin hjälp har han Anton Bredgaard och Eskil Hörbäck som håller i varsin ände.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? ENTUSIASTI­SK. Stödassist­enten Louise Pilgren och metodutvec­klare Anna Ginsthamma­r berömmer Mattias Carlsson när han målar på smartboard­en.
Bild: JONATAN BYLARS ENTUSIASTI­SK. Stödassist­enten Louise Pilgren och metodutvec­klare Anna Ginsthamma­r berömmer Mattias Carlsson när han målar på smartboard­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden