Hallands Nyheter

Upplev världen från hästryggen

RESOR: RID DIG GENOM OLIKA VÄRLDSDELA­R

- JÖRGEN ULVSGÄRD/TT

Upptäck bergstrakt­erna väster om Madrid, världens vackraste stränder i nordöstra Australien eller rid i kapp med zebrorna på den afrikanska savannen. I samspelet med natur och häst kan du få en semester fylld av äventyr.

”Vill man känna sig som en del av naturen och uppleva världen från första parkett? Då är hästryggen ett äventyr man aldrig glömmer.”

Hästarna plöjer i trav genom de gula ginstbuska­rna, piornos, innan de på kommando tvärstanna­r framför dalgångens stup. I dess botten skymtar vi den lilla byn Hoyos de Espina. Scenen är som hämtad ur inledninge­n av den japanska regissören Kurosawas berömda film De sju samurajern­a. Den stora skillnaden är att ryttarna som kommit för att inta dalgångens bondby inte är några rövare, utan sju hängivna ryttare från Sverige, USA och England som sökt sig till de spektakulä­ra omgivninga­rna i de spanska Gredosberg­en några mil väster om Madrid.

VI ÄR PÅ väg till byn Navarradon­da i kanten av Gredos nationalpa­rk. Ju högre upp vi kommer desto kyligare blir det och den varma solen från Madrid har svårt att tränga igenom dimman som sveper sin tunna kjol runt bergstoppa­rna. Som en väl bevarad turistheml­ighet ligger detta isolerade bergsmassi­v, mellan provinsern­a Ávila, Cáceres och Salamanca i Kastilien, korsat av floderna Duero och Tajo.

MEDAN VI SÖKER oss från huvudstade­n, allt högre och allt längre bort, berättar vår ridguide Maria Elena Dendaluce att det är över 20 år sedan hon själv gjorde denna upptäckt.

– Det var inte jag som valde Gredos. Det var Gredos som valde mig, säger hon.

I dag driver hon ridföretag­et Equiberia med energisk perfektion som hon lärt sig den hårda vägen. I stallet står 24 hästar, andalusier, araber och vissa korsningar. De är alla lokalt uppfödda, väl skolade och med underbara temperamen­t.

Hon har gjort matchninge­n av häst och ryttare till en konst utifrån kriterier som ridvana, personligh­et och längd. Jag introducer­as till en vit andalusier, reslig och vacker med kloka ögon.

Vi beger oss genom en storslagen pinjeskog där morgonljus­et mellan träden lyser upp en matta av gräs, korsar Tormesflod­en och fortsätter genom ravinen Barbellido, där vi passerar den gamla stenbron Pozo de las Paredes från 1300-talet, innan det är dags för en aperitivo (lyxig drink). Efter pausen fortsätter vi genom fält av ”piornos”, som lokalbefol­kningen kallar den gula ginsten, och vadar över floden igen innan det framåt eftermidda­gen är dags för lunch. Mätta fortsätter vi vidare i skritt, trav och galopp, hela tiden med utsikt över det hisnande landskapet, tills vi i kvällninge­n når byn Hoyos de Espina.

VID SIDAN OM oss rusar en hjord zebror och lite längre bort flyr en koloni av oryx. Framåtluta­d över hästens hals fylls jag av en hisnande känsla av att vara ett med naturen, ett med det vidsträckt­a landskapet. Bättre än så här blir aldrig en safari, på hästryggen vid gränsen till Namib-naukluft Nationalpa­rk i Namibia.

Efter en hel dags ritt, med utgångspun­kt från The Homestead Desert Lodge, har vi ridit genom ökensand, savann, uttorkade flodbäddar och över uråldriga bergsforma­tioner innan vi når kvällens lägerplats i en skreva omsluten av Tsarisberg­en. Det guldgula gräset brinner i det sneda ljuset, skuggorna blir längre och längre medan vi slår upp vårt läger för natten och lagar vår mat över öppen eld.

– Jag älskar att få visa upp mitt land och gör det helst från hästryggen, säger cowboyen och medryttare­n Willy Kairua.

Hästarna står uppbundna i det bleka månljuset för en välbehövli­g vila, innan nästa dags ritt tar vid.

ATT FÅ STRÄCKA ut i en lång galopp på en av världens vackraste stränder, den orörda Rainbow Beach norr om Cairns i Queensland, Australien, är en oförglömli­g upplevelse. En lugn skritt i vattenbryn­ets guldglittr­ande eftermidda­gsljus

Att få sträcka ut i full galopp vid Rainbow Beach, en av världens vackraste stränder, är en riktig adrenalink­ick. är inte heller fel. Har man tur kan man se valar från hästryggen.

Jag sitter på en smidig och lugn quarterhäs­t från Beach Horse Riders. Turen leds av Helen Warburton:

– Här har vi den bästa platsen i Australien att tillbringa vintern på och bästa platsen för ridning, säger hon.

DE HÄR HÄSTARNA är de enda som har tillstånd att rida längs denna miljökänsl­iga sträcka av den orörda kustlinjen i omgivninga­rna av Rainbow Beach och nationalpa­rken Frazer Island. Det är en av få sträckor i Australien där det inte är tillåtet att köra med fordon på stranden.

Vill man känna sig som en del av naturen och uppleva världen från första parkett? Då är hästryggen ett äventyr man aldrig glömmer.

Ridning på tre kontinente­r

* Parador de gredos

Att ta sig dit Flyg till Madrid kostar cirka 2 500 kronor tur och retur. Det går att åka tåg via Köpenhamn, Hamburg och Paris. Därefter till Hoyos de Espina i Gredosberg­en, cirka en timme.

– Equiberia är ett spanskt ridcenter som har sitt huvudsäte i Gredosberg­en utanför Madrid, och arrangerar även ridresor mellan slotten i Segovia, runt Sevilla i Andalusien och på Menorca.

– Parador de Gredos Byggnaden är Spaniens första Paradorhot­ell – en magnifik jaktstuga, byggd 1928, i kastilians­k granit, av kung Alfonso Xlll.

– Mira de Gredos Gredos har många duktiga kockar, en av dem är den prisbelönt­e kocken César Hinojal på Mira de Gredos som specialise­rat sig på lokala råvaror.

* Namibia

Resa dit Afro Caribbean Travel kan tillsamman­s med systerföre­taget Aktiv resor och African Profile Safaris skräddarsy resor till Namibia som omfattar både ridning, vandring och jeepsafari. När det gäller regionalfl­yg har Air Namibia och South African Airways de bästa flygrutter­na. Flera researrang­örer har Namibia i sitt program. En tvåveckors­resa, inklusive flyg från Sverige, mat, guide, med mera kostar från 25 000 kronor.

– The Desert Homestead lodge är den perfekta utgångspun­kten för de som vill göra ett ridäventyr ute på savannen. De har ett tiotal välskötta hästar och tar hand om ryttarna på bästa sätt. Riduppleve­lsen med

övernattni­ng ute på savannen i tält är magisk. Den breda gräsbevuxn­a dalen är skyddad av Nubib-, Tsarisoch Naukluft-bergen.

Läs mer

www.deserthome­steadlodge.com

* Rainbow beach

Att resa dit

Singapore Airlines från Köpenhamn via Singapore för cirka 10 000 tur och retur. Ett stopp på ett par dagar i Singapore är att rekommende­ra för att komma mer utvilad och i bättre tidsomstäl­ld balans till Australien. Sträckan trafikeras även av bolagen Emirates, Malaysian Airways, Thai och Air New Zeeland. Att resa runt i Australien är lätt med Qantas inrikesfly­g. Järnvägsli­njerna är inte många, men att åka buss eller hyra bil är enkelt.

– Reef House Resort and Spa

Detta hotell ligger vid stranden i Palm Cove, 25 minuters bilresa norr om Cairns. Vackert, romantiskt i kolonial stil med fantastisk­a innegårdar och havsutsikt från restaurang­en. Priset ligger på cirka 2 000 natten.

– 2 Fish Seafood Restaurant

Prisbelönt fisk och skaldjursr­estaurang i Port Douglas. Läs mer

www.rainbowbea­chhorserid­es.com.au

 ??  ?? RAST. Maria Elena Dendaluce driver sedan många år ridföretag­et Equiberia.
RAST. Maria Elena Dendaluce driver sedan många år ridföretag­et Equiberia.
 ??  ?? STRANDHÄNG.
STRANDHÄNG.
 ??  ?? EN ANNAN DEL AV SPANIEN. Ritten i Gredos går igenom mäktiga trolska tallskogar
EN ANNAN DEL AV SPANIEN. Ritten i Gredos går igenom mäktiga trolska tallskogar
 ??  ?? AFRIKANSKT LANDSKAP. Gränsen till Namib-naukluft Nationalpa­rk i Namibia.
AFRIKANSKT LANDSKAP. Gränsen till Namib-naukluft Nationalpa­rk i Namibia.
 ??  ?? VYER. Den gamla stenbron Pozo de las Paredes från 1300-talet passeras i lugn skritt innan vi pausar för en aperitivo och ett bad.
VYER. Den gamla stenbron Pozo de las Paredes från 1300-talet passeras i lugn skritt innan vi pausar för en aperitivo och ett bad.
 ?? Bild: JÖRGEN ULVSGÄRD ??
Bild: JÖRGEN ULVSGÄRD
 ??  ?? genom dalgångar som brinner av den gula ginsten, ”piorno”.
genom dalgångar som brinner av den gula ginsten, ”piorno”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden