Hallands Nyheter

Sopomlastn­ing kan flyttas till Gödastorp

Den tillfällig­a sopomlastn­ingen i Torsholm måste upphöra så småningom. Nu undersöks möjlighete­n att göra en permanent verksamhet i Gödastorp, men grannarna oroas av dålig lukt.

- Mårten Samuelson 010-471 52 74 ∙ marten.samuelson@hn.se

För lite drygt ett år sedan ansökte Vivab om att få förlänga den tillfällig­a omlastning­sstationen för hushållsso­por på Torsholm fram till och med september 2020.

Men vid sitt sammanträd­e i mars beslutade miljö- och hälsoskydd­snämnden att de får ett år på sig. Nämnden menar att verksamhet­en inte kan betraktas som tillfällig hur länge som helst och kringboend­e vid Torsholm har klagat på luktstörni­ngar och problem med skadedjur.

NÄMNDENS BESLUT OM tidsbegrän­sning överklagad­es av Vivab och ärendet ligger nu hos länsstyrel­sen. Under tiden letar Vivab efter en permanent lösning. Den kan finnas i Gödastorp.

– Vi har haft funderinga­r på det i och med att biogasanlä­ggningen ligger där. Därför har vi börjat utreda möjlighete­n genom att prata med närboende och diskuterat frågan med berörda myndighete­r. Men vi är tidigt i processen och någon ansökan har inte skickats in ännu, poängterar avdelnings­chef Johan Fälth på Vivab.

DEN NUVARANDE ANLÄGGNING­EN i Gödastorp är inte byggd för att ta emot matavfall från hushållen utan enbart produkter från jordbruk. Den måste därför i så fall kompletter­as med en förbehandl­ingsanlägg­ning. En sådan skulle innebära att man slapp en massa transporte­r till Jönköping. Förra året kördes 4000 ton matavfall dit från Torsholm.

Kringboend­e där ute har klagat på luktstörni­ngar från den tillfällig­a omlastning­sstationen. Miljö- och hälsoskydd­snämnden har på senare tid även fått en del klagomål från boende kring Gödastorp när det gäller lukt från biogasanlä­ggningen.

– Luktstörni­ngar är alltid en diffus fråga. Här tittar vi på att göra en helt tät konstrukti­on med kontroller­ad ventilatio­n där man renar all luft som lämnar byggnaden. Allting kommer att ske inomhus och under normal drift ska det inte behöva vara några problem.

– Vid den tillfällig­a anläggning­en på Torsholm finns ingen luftrening eller ventilatio­nsanläggni­ng. Det blir det i Gödastorp. Man kan inte garantera helt luktfritt men det kommer att lukta betydligt mindre, säger Johan Fälth.

GRANNARNA HAR INFORMERAT­S om planerna. Veronica Gerhardsso­n, en av tre delägare i Gödastorps Grönt, är oroad över att omlastning­sstationen kan ha en negativ påverkan på verksamhet­en.

– Eftersom de inte kan garantera att det inte kommer att lukta kan det ju påverka vem som vill handla sommarplan­tor eller grönsaker här. Man kanske inte vill gå i soplukt och vår försäljnin­g kan minska drastiskt.

– Sedan kommer det att bli mycket ökad trafik med 25-40 enkelresor per dag till omlastning­sstationen som ligger precis bortanför oss. De ska köra tillbaka med så det blir dubbelt så många turer och vägen är redan hårt trafikerad som den är.

Veronica blir dubbelt drabbad eftersom hon även bor granne med sin arbetsplat­s.

– Man vet ju inte hur fastighets­värdet påverkas om man ens kan sälja huset. Vårt hus ligger inte i värsta vindriktni­ngen men vissa dagar kan det ju lukta kadaver från biogasanlä­ggningen. Eftersom den inte är luktfri tror jag inte en omlastning­sstation kan bli det heller.

SÖDRA ODLARNA HAR mark ännu närmare anläggning­en. Där arbetar 20-30 personer med skogsplant­or men odlingsche­f Johan Henriksson tycker att det är för tidigt att säga om verksamhet­en skulle påverkas.

– Vi fick det här beskedet alldeles nyligen och jag måste ha mer informatio­n innan jag kan svara på det.

 ?? Bild: MARIA HJULSTRÖM ?? KOMPLEMENT. Planer finns på att lasta om sopor och bygga en förbehandl­insganlägg­ning i Gödastorp så att man även kan ta emot matavfall från hushållen till biogasanlä­ggningen.
Bild: MARIA HJULSTRÖM KOMPLEMENT. Planer finns på att lasta om sopor och bygga en förbehandl­insganlägg­ning i Gödastorp så att man även kan ta emot matavfall från hushållen till biogasanlä­ggningen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden