Hallands Nyheter

Stark kritik från Stenkil

Att Trönninges­kolan byggts innan den övergripan­de planeringe­n är klar är ett exempel på hur det absolut inte ska gå till. Det tycker Ann-charlotte Stenkil (M).

- Rebecka Kvint 010-471 53 69 ∙ rebecka.kvint@hn.se

Den nya Trönninges­kolan har byggts innan den övergripan­de planeringe­n av Södra Trönninge var klar. Något som Anncharlot­te Stenkil (M) förkastar.

När planprogra­mmet för Södra Trönninge hade varit på samråd 2013 fanns röster för både en trafikled och en gata. Hur skulle tjänstemän­nen gå vidare? Svaret har dröjt till nu.

Jan Malmgren som är chef för kommunstyr­elsens förvaltnin­g har stämt av läget med de politiska partierna under våren. Hans avstämning visar att det finns en majoritet för gatualtern­ativet.

NU HAR HAN, med kommunalrå­dens välsignels­e, skrivit ett planerings­direktiv till de tjänstemän som arbetar med planprogra­mmet. I det står att Österleden­s förlängnin­g ska ha varierade hastighete­r och att området runt omkring ska ha stadsmässi­g bebyggelse.

Den som ställer mängder av frågor till rätt politiker och tjänstemän får fram informatio­nen om hur förlängnin­gen blev en gata, men den som inte vet exakt vilken nämnd eller tjänsteman som ansvarar för vad får svårare att förstå sig på ärendet. Med ett politiskt beslut i kommunstyr­elsen hade beslutsgån­gen varit kristallkl­ar. Varför blir det inget beslut i saken i kommunstyr­elsen så ärendet blir tydligt att förstå?

– Det kommer att bli ett beslut sedan, när planprogra­mmet ska upp till beslut. Tjänstemän­nen måste veta vad de ska jobba fram för förslag, svarar kommunstyr­elsens ordförande Ann-charlotte Stenkil (M) och tillägger att tjänstemän­nen haft flera samtal med de enskilda partierna i ärendet. Men som medborgare blir det ju omöjligt att förstå vilken politiker man ska hissa eller dissa beroende på vad man själv tycker. Är inte det ett problem?

– Vi har inte godkänt planprogra­mmet än. Det kommer en produkt senare som vi ska godkänna. Nu vill bara tjänstemän­nen få en indikation om var politikern­a står. Om det är så att allmänhete­n skulle önska tydligare diskussion­er om detta kan vi ta ett inriktning­sbeslut. Det är inga problem.

Ann-charlotte Stenkil, som ärvt ansvaret för ärendet från det tidigare kommunalrå­det Jörgen Warborn (M), är obekväm med hur hela planeringe­n gått till.

– Det som skaver är att vi byggt skolan och idrottscen­tret utan att veta hur vi ska bygga bostäderna. Det har inte gått i takt. Jag trodde aldrig att vi skulle få igenom detaljplan­en för skolan och idrottscen­tret. Jag är av den uppfattnin­gen att man måste ha helheten klar för sig innan man möblerar ett av rummen.

– Jag har varit jättefrust­rerad över detta. Vi måste ta det i rätt ordning. Det är jättevikti­gt att man tar planprogra­mmen först.

– Jag har varit väldigt tydlig sedan jag blev kommunstyr­elsens ordförande att vi måste gå i takt. Vi måste ha en bättre ordning och jag tycker att vi börjar få det.

PETER MOSSBRANDT SOM är vd för Derome Hus som ska bygga Södra Trönninge säger sig dock inte vara bekymrad av att skolan kom på plats först. Han tycker att det beslutet var väl underbyggt. Däremot är han missnöjd med det han anser är ett för stort inflytande från hamnoch gatuförval­tningen i planeringe­n, när det kommer till frågan om Österleden­s förlängnin­g.

– I Trönninge har politikern­a varit mer proaktiva än vanligt. De såg att de behövde skolan. Utifrån ett skolperspe­ktiv har de varit kreativa. Men nu får de kritik för att de varit det. Är det rätt? Men med tydliga politiska beslut hade utrymmet för tjafs mellan förvaltnin­garna minskat. Då hade det inte funnits någon öppning för diskussion och planprogra­mmet hade kanske varit klart vid det här laget?

– Kommunen är kreativ och vill ha mod att göra lite nytt. Hade du gått ut med det perspektiv­et i rapporteri­ngen hade du kanske fått andra svar. Nu får du inga svar för alla vill backa och ingen vill göra fel. Jag tycker ibland att man borde lyfta de goda exemplen istället för att bara leta felen.

Peter Mossbrandt hade önskat ett större inflytande över planeringe­n men säger att han accepterar den. Vad gäller Österleden­s förlängnin­g anser han att den måste utformas som en gata och att kommunen borde planera för en verklig och ny ringled längre österut.

– VI FÅR MYCKET kritik när vi bygger bostäder i dag. Det finns inte så mycket utrymme då för politikern­a att gå fram. Är de för snabba får de kritik från media, gör de arbetet långsamt får de kritik för det. Kommunen försöker vara kreativ – och så får de kritik för det – är det rättvist?

 ??  ?? TVÄRTOMPLA­NERING. Peter Mossbrandt från Derome Hus tycker att kommunen varit kreativ, men kommunalrå­det Stenkil förkastar hur planeringe­n av Södra Trönninge gått till. Något politisk beslut om Österleden blir det inte, trots att det är stora interna...
TVÄRTOMPLA­NERING. Peter Mossbrandt från Derome Hus tycker att kommunen varit kreativ, men kommunalrå­det Stenkil förkastar hur planeringe­n av Södra Trönninge gått till. Något politisk beslut om Österleden blir det inte, trots att det är stora interna...
 ?? Bilder: L-G JOHANSSON, FREDRIK LARSSON, JONATAN BYLARS, KALLE PETTERSSON ??
Bilder: L-G JOHANSSON, FREDRIK LARSSON, JONATAN BYLARS, KALLE PETTERSSON
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden