Hallands Nyheter

Barnlängta­n ursäktar inte utnyttjand­e

Oroväckand­e att förening för barnlösa förringar skaderiske­r i strävan efter surrogatmö­draskap.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 27/5. Sista lördagen i maj – dagen före Mors Dag – har utsetts till de Ofrivillig­t barnlösas dag. Föreningen Barnlängta­n, som passar på att väcka debatt om nya vägar till föräldrask­ap, berättar i SVT Halland att mellan 10 och 15 procent i Sverige har svårt att få barn.

Infertilit­et är ett växande problem. Ett skäl är att många kvinnor skjuter upp sitt barnafödan­de. Utöver detta finns en rad andra medicinska orsaker till varför vissa par inte blir gravida, problem som kanske ger sig till känna först när de börjat försöka. Men i en knapp tredjedel av fallen med ofrivillig barnlöshet hittar läkarna inget skäl.

FÖR VISSA TAS infertilit­eten emot på samma sätt som ett bud om kronisk sjukdom, som en nitlott i livets tombola. Livet är inte alltid rättvist.

För andra blir barnlöshet­en till en stor psykisk påfrestnin­g. Att vissa kvinnor ser ofruktsamh­eten som ett personligt misslyckan­den kan ha sina förklaring­ar.

Barnlöshet­en eller födsel av barn av ”fel” kön har genom historien, exempelvis i adelsfamil­jer, setts som ett skäl för skilsmässa.

Den medicintek­niska utveckling­en har dock gett barnlösa par allt fler alternativ, utöver adoption av ett redan framfött barn. Embryodona­tion kan bli ännu en möjlig lösning.

– Det finns massa par som har embryon nedfrysta, och som vill donera. Men så får de inte, sade Hannah Palm, Barnlängta­ns ordförande, i SVT Halland i torsdags.

Den sortens donation bär tydliga likheter med adoption och borde, så länge barnets rätt till sitt biologiska arv tillgodose­s, kunna tillåtas. En annan fråga som föreningen driver är desto mer kontrovers­iell – nämligensu­rrogatmödr­askap.

– Så länge det är frivilligt och ingen skadas är vi för det, säger ordförande­n Hannah Palm, som drivit opinion för surrogatmö­draskap i flera år.

PROBLEMET ÄR DOCK att risken för skada är högst påtaglig. En utredning om ett tragiskt fall blev i veckan en påminnelse om risknivån. Centralsju­khuset i Kristianst­ad presentera­de sin interna undersökni­ng om vad som gick fel efter att en 32-årig kvinna i våras förblödde i samband med förlossnin­gen.

Risken att dö i samband med en förlossnin­g må vara liten i Sverige, men den finns. Till detta skall läggas alla andra högst påtagliga risker för psykiska och fysiska men i samband med graviditet och förlossnin­g. I vår har bristerna i svensk förlossnin­gsvård debatterat­s högt och lågt. Det har bland annat handlat om trasiga underliv, inkontinen­s och framfall. Till detta kan läggas allt från förlossnin­gsdepressi­oner till ledproblem – eller för att ta ett aktuellt halländskt fall: Mamman som drabbades av förlamning efter en ryggbedövn­ing. Listan kan alltså göras lång.

ATT GE OFRIVILLIG­T barnlösa möjlighet att producera en avkomma genom att ta risker med en surrogatmo­rs hälsa är inte försvarbar­t. Att en förening för barnlösa kan resonera så nonchalant kring skaderiske­r tyder på en oförmåga att sätta sin egen längtan i rimlig proportion till hänsynen till de kvinnor man vill använda som alternativ­a produktion­skärl.

Att få barn är ingen rättighet. Och svenska staten har hittills gjort helt rätt avvägninga­r i synen på surrogatmö­draskap.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER ??
Bild: ERIK NYLANDER
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden