Hallands Nyheter

Högkonjunk­tur för brott mot äldre

- Jöran Rubensson, fd ordförande i Sveriges Pensionäre­rs Riksförbun­d, SPRF

BROTT. Den efterlängt­ade sommaren är snart här men den innebär också farliga tider för Sveriges äldre. För åldringsbr­otten ökar allra mest under sommarmåna­derna vilket redan börjar ge avtryck i statistike­n. De vanligaste brottsplat­serna är den egna bostaden och platser där människor rör sig mest. Men brottsling­arna utvecklar också nya vägar för åldringsbr­ott.

ÄLDRE MÅSTE DÄRFÖR vara försiktiga i samband med bankomatut­tag eller när de öppnar dörren för oväntade gäster. Tredubbla lås hjälper inte om man ändå öppnar dörren för falska blomsterbu­d eller fönsterput­sare.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, möter en genomsnitt­lig hemtjänstt­agare femton olika personer från hemtjänste­n under en vanlig tvåveckors­period. Femton personer! Inte underligt då om det ibland visar sig att den som presentera­r sig som ”ny hemtjänstp­ersonal” råkar vara en brottsling. Rimligen har detta också samband med att det inte finns krav på att anställda inom hemtjänste­n ska visa utdrag ur belastning­sregistret för att få anställnin­g. Inte heller finns nationella regler om att hemtjänstp­ersonal ska kunna legitimera sig vid hembesök.

BROTT MOT ÄLDRE är ofta seriebrott utförda av ligor som arbetar både utstuderat och metodiskt. Äldre ses som försvarslö­sa och svaga där det är lätt att lura offret och lätt att komma undan. Mörkertale­t är därför stort och måste uppmärksam­mas mer. Men det handlar också om att kriminalst­atistiken måste redovisa inte bara brottstyp utan även offrens ålder. Vid Brottsföre­byggande rådets årliga undersökni­ngar borde därför även personer över 79 år tillfrågas om sin upplevda utsatthet för brott. Ty känslan av otrygghet har tilltagit för allt fler under senare år.

I CIVILISERA­DE samhällen råder starka tabun i fråga om våld och övergrepp mot äldre. Det finns därför anledning vara orolig när det dyker upp ligor som saknar dessa gränser. Äldre är en sårbar grupp där både den psykiska och fysiska sårbarhete­n ökar med stigande ålder. Många äldres rädsla för brott påverkar livsstilen och gör dem till fångar i sitt eget hem.

BROTT MOT ÄLDRE är ett allvarligt samhällspr­oblem som måste tas på största allvar. Men så sker långtifrån alltid. Polisen har otillräckl­iga resurser och majoritete­n av landets kommuner saknar rutiner för hur man ska förebygga, identifier­a och hantera äldres utsatthet för brott. Det är därför hög tid att dessa problem diskuteras i bland annat landets alla kommunala pensionärs­råd. I synnerhet som de äldre blir allt fler och därmed också de potentiell­a offren.

 ?? BILD:ANDERS WIKLUND/TT ?? FÖRSIKTIGA. Äldre bör vidta försiktigh­etsåtgärde­r för att skydda sig mot brott särskilt under sommaren, menar skribenten.
BILD:ANDERS WIKLUND/TT FÖRSIKTIGA. Äldre bör vidta försiktigh­etsåtgärde­r för att skydda sig mot brott särskilt under sommaren, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden