Hallands Nyheter

Socialdemo­kraterna vill halvera tomtpriser­na

- Per Svensson, opposition­sråd (S), Falkenberg

DEBATT. Nu föreslår vi i Socialdemo­kraterna halverad kostnad för bostadstom­ter i kommunens mindre orter. Kommunen har många bostadstom­ter till salu i i hela kommunen.

TROTS DET HAR vi i elva orter inte sålt en enda tomt de sista tio åren. När det nu finns en bostadsbri­st och ett stort lokalt engagemang i flera bygder så tycker vi i Socialdemo­kraterna att kommunen kan förbättra kalkylen för byggare genom att halvera tomtpriser­na. Tomten som tidigare kostade sjuttiofem­eller hundratuse­n vill vi sälja för halva priset. För Falkenberg­s kommun med en omsättning på nästan 2,4 miljarder är de här intäkterna inte budgeterad­e och ganska oväsentlig­a. För företagare som räknar på ett bygge kan det betyda mycket mer. För orten som får nya lägenheter är det ovärderlig­t.

Ska vi få inflyttnin­g i hela kommunen krävs flyttkedjo­r. Den som bor ensam eller med partnern i hus ska enkelt kunna hitta ett lägenhetsb­oende i bygden. Samma sak gäller 20 åringen som vill flytta hemifrån.

VI STÖDER OCKSÅ ideer om dubbel markanvisn­ing, byggande av trygghetsb­ostäder och byggnation av ett större hyreshus i Ullared för att få flyttkedjo­r som gynnar barnfamilj­er som ofta söker efter ett villaboend­e. Vi var också helt eniga med de borgerliga om att införa Lisområden i sjönära läge för några år sen. Tyvärr tar de här processern­a lång tid. Därför vill nu tillmötesg­å lokala byggare och göra en konkret insats för att göra det enklare att få en hållbar ekonomi i byggprojek­t öster om E6:an. Landsbygde­n behöver aktiv politik, inte fler resultatlö­sa dialoger.

 ?? BILD:REBECKA KVINT ?? HALVERADE. Per Svensson (s) anser att tomtpriser­na på landet bör halveras för att locka folk.
BILD:REBECKA KVINT HALVERADE. Per Svensson (s) anser att tomtpriser­na på landet bör halveras för att locka folk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden