Hallands Nyheter

Löfte ges om säker skolväg i bostadsbyg­ge

- REBECKA KVINT 010-471 53 69 rebecka.kvint@hn.se

En av de mest påtagliga konsekvens­erna av tvärtompla­neringen i Södra Trönninge blir att skolbarnen kommer att vara inringade av en stor byggarbets­plats. Kommunen och Derome lovar dock säkra vägar till och från skolan.

I dag ligger Trönninges­kolan mitt på en åker men om några år kommer åkrarna att bebyggas med en helt ny stadsdel: Södra Trönninge. 900 till 1000 bostäder ska upp. Utbyggnade­n kommer att ske etappvis. Lastbilar, lyftkranar, grävmaskin­er, transporte­r av prefabrice­rade hus – allt ska samsas när området byggs.

Mitt i det här ska skolan vara igång och ta emot elever. Eftersom skolan byggdes först av allt har kommunen och byggherren Derome att ta hänsyn till skolan och trafiken till den.

– Vi vill ju att det ska vara säkra vägar i området men exakt hur det ska lösas kan jag inte säga. Det är viktigt att det blir säkert för barnen. Det är något vi får ha med oss i planeringe­n, säger barn- och utbildning­snämndens ordförande Micael Åkesson (M).

ENLIGT MICAEL ÅKESSON kan det bli tal om skolskjuts även för barn som har nära till skolan – för att skapa en trygg färd till och från skolan:

– Det kommer bli mycket trafik i rörelse. Men vi har andra områden där elever har rätt till skolskjuts fast de bor nära men de får ändå skolskjuts för att det är en farlig väg i närheten.

– Vi utgår från att man säkrar upp trafiken när man som här bygger en hel stadsdel. Man kan ha trafikvakt­er också, säger nämndens vice ordförande Jeanette Qvist (S).

PETER MOSSBRANT, VD för Derome Hus, säger att byggtrafik­en inte kommer att beröra skolans närområde:

– Vi kommer kunna leda in byggtrafik från hela Pilgatan. Vi har stora möjlighete­r att planera detta bra. Självklart kommer det att vara viss trafik men det finns hela tiden alternativ­a vägar. Man kan vara trygg med att skicka ungarna till skolan?

– Ja det kan man definitivt vara. Här finns bättre förutsättn­ingar för ett bygge och en skola än på många andra byggarbets­platser.

HÅKAN OLSSON ÄR skolskjuts­ansvarig på kommunen och han svarar på HN:S frågor via mejl. ”Vi har dialog med hamn- och gatuförval­tningen och Skanska och Derome AB för att säkerheten för barnen inte påverkas.”

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen kommer att vara med på dialogmöte­n innan byggstarte­n. ”Självfalle­t kommer säkerheten för våra elever i första hand och skulle vi bedöma att säkerhetsr­isker, får vi ta ställning i god tid hur det ska hanteras”, skriver Håkan Olsson.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? TOMT I DAG. I höst börjar Trönninges­kolan ta emot elever. I dag omgärdas skolan av åkrar men om några år kommer det här området att vara en av kommunens största byggarbets­platser.
Bild: JONATAN BYLARS TOMT I DAG. I höst börjar Trönninges­kolan ta emot elever. I dag omgärdas skolan av åkrar men om några år kommer det här området att vara en av kommunens största byggarbets­platser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden