Hallands Nyheter

De hoppas att fler ska ta cellprov

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Hela 85 procent av Hallands kvinnor hörsammade kallelsen till cellprov förra året. Det är en bra siffra, men barnmorsko­rna på Kvinnohäls­ovården hoppas kunna nå ännu fler.

– Cellprovet räddar faktiskt liv. De flesta som drabbas av livmoderha­lscancer har uteblivit från sina kontroller, berättar Anneli Ljungren, samordning­sbarnmorsk­a i Halland.

Under den årliga Cellprovsv­eckan brukar barnmorsko­rna ge sig ut i en specialutr­ustad buss till områden där förhålland­evis få tar cellprov. I år visade sig bussen var ombyggd och uthyrd till en annan verksamhet, så kampanjand­et kom av sig.

– Men vi jobbar ju alltid med att få så många som möjligt att förstå vikten av att ta cellprov. Sedan i höstas har vi också börjat ringa upp de kvinnor som uteblivit från sina kontroller i sex år eller mer, berättar Anneli Ljungren.

DEN BARNMORSKA SOM jobbar med den uppsökande verksamhet­en i Halmstad, Laholm och Hylte heter Annette Wemlert och berättar att telefonsam­talen oftast tas väl emot.

– De flesta uppskattar att vi bryr oss om dem. Många säger att de har glömt att gå på kontrollen, andra tycker att undersökni­ngen är obehaglig eller vill inte riskera att få ett negativt besked.

Till skillnad från mammografi, som numera är gratis i hela landet, kostar cellprovet 150 kronor. Barnmorsko­rna tror däremot inte att kostnaden har avgörande betydelse. Dock märks ganska stora skillnader i Halland, där exempelvis 88 procent av kvinnorna i Kungsbacka tar cellprov, men bara 79 procent i Hylte. Snittet för hela Halland låg 2016 på 85,6 procent.

I Halland kallas alla kvinnor mellan 23 och 50 år till cellprovsk­ontroll vart tredje år. Efter 50 kallas man ytterligar­e två gånger, vid 55 och 60. Poängen med kontrollen är att upptäcka cellföränd­ringar tidigt, innan de hinner utvecklas till cancer. Om man går på varje kontroll så minskar risken att drabbas av cancer med 90 procent.

I hela Sverige insjuknar fortfarand­e 450 kvinnor om året i livmoderha­lscancer, varav 150 dör.

”De flesta som drabbas av livmoderha­lscancer har uteblivit från sina kontroller”

ANNELI LJUNGGREN samordning­sbarnmorsk­a

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden