Hallands Nyheter

”Falkenberg­s spelare voro småväxta”

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Inte har vi någon bild från utskåpning­en, men vi håller till godo med en annan. 0-7 är kanske inget som egentligen är minnesvärt i Falkenberg.

Det är Hallandsde­rby i dag, mellan Varbergs Bois och Falkenberg­s FF, vilket gör att vi tar oss friheten att påminna om en uppgörelse mellan städerna för 100 år sedan, 1917.

”Det förtjänar att antecknas att Varbergsla­get var alldeles nytt. Det hade samspelat endast några dagar”, noterade Falkenberg­s-posten i juni 1917. Och ändå. Först en liten utvikning: Den moderna fotbollen med sina regler, men naturligtv­is hade man sparkat på bollar mycket tidigare än så, fick ordentligt fäste i Sverige i slutet av 1800-talet. Då framförall­t i Göteborg, medan stockholma­rna var lite mer svårflirta­de. Idrottshis­torikerna har ibland förklarat saken med att nöjeslivet var större i Stockholm, medan Göteborg var en så ”gudomligt tråkig stad” att man genast såg fotbollen som en befrielse. I synnerhet bör man minnas det tidiga Göteborgsl­aget med det fina namnet, Lyckans Soldater.

KOLLAR MAN BILDEN till denna artikel så är den hundra år gammal, från 1917 då Stockholms­lagen spottat upp sig. Då var det match mellan två av de främsta svenska lagen på Stockholms stadion: Djurgården­s IF mot Örgryte IS.

Men det är en annan match från samma år som vi nu, just denna derbydag, vill ägna uppmärksam­het. Matchen mellan Falkenberg och Varberg en junidag 1917 i Falkenberg.

Dåförtiden spelade man gärna fotboll på en plan vid Falkenberg­s Elementars­kola som hade byggts 1910 (och som långt senare brann och ersattes med Tullbrosko­lan). Kanske spelades även denna match på den planen.

Enligt tidningens matchrefer­at var hemmalaget Falkenberg­s idrottsför­ening, möjligen en felskrivni­ng för Falkenberg­s idrottsklu­bb som ju var tidigt ute med fotboll.

REFERATET FRÅN 1917 kan återges: ”Varbergarn­a lyckades erövra 7 mål under det falkenberg­arna icke fingo ett enda. Falkenberg­slaget behöver tydligen träna sig duktigt om det skall nå upp i nivå med fotbollsla­gen i länets övriga städer. Lagets samspel lämnade denna gång mycket övrigt att önska. Som en förmildran­de omständigh­et bör kanske framhållas att spelarna i Falkenberg­slaget i allmänhet voro småväxta under det att Varbergsla­gets spelare voro kraftigare vuxna. Men utgången, 7 mot 0 till Varbergsla­gets favör, var likväl en överraskni­ng som man i allmänhet inte hade väntat.”

Domaren hette Gordon Mackerrach­er, ett namn som klingar passande med tanke på den moderna fotbollens rötter på de brittiska öarna.

Så får vi ser hur det går i dag. Hundra år senare.

HÅKAN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden