Hallands Nyheter

Lövin vill få slut på gröna gnället

Manade till samling på kongressen: Vi måste hålla ihop

-

Miljöparti­ets språkrör Isabella Lövin uppmanar partiet att sluta bråka internt om vem som är grönast.

Men kritikerna kämpar vidare för att få stöd på MP:S kongress.

– När allting står på spel, då måste vi fokusera på den stora matchen. Och vi måste hålla ihop, sade Lövin i sitt kongressta­l i Linköping.

Partiledni­ngen har fått intern kritik för att ha svikit sina gröna ideal i regeringsk­ompromisse­r med Socialdemo­kraterna, bland annat om miljön och migration. Lövin tyckte att partimedle­mmarna i stället borde ägna kraften åt att försvara gröna reformer mot framför allt Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.

Lövin, som även är klimatoch biståndsmi­nister, uppmanade kritikerna att fundera på vad som är viktigast.

– Att bråka internt om vem som är grönast? Eller ta konflikten mot våra riktiga motståndar­e?

Det belönades med en lång applåd av kongressom­buden. Men partiets ordförande i Jönköpings kommun, Erik Hugander, uppfattar Lövins uppmaning som ett sätt att tysta debatten.

– Jag blev ledsen. Att tala om att ”sluta bråka, rätta in er i leden”, det är härskar- teknik, det är att försöka få oss att skämmas, säger han.

– Vi vill ju partiet väl, vi är en del av partiet. Vi är kanske de människorn­a som utåt vågar stå för kärnvärden­a.

Enligt Hugander finns många medlemmar som vill att partiet ska vara tydligare om sina visioner, till exempel en garanterad basinkomst för alla.

Även riksdagsle­damoten Annika Lillemets tycker att det finns en ”olycklig” sammanblan­dning mellan regeringen­s och partiets politik. Hon hoppas att kongressen ska ta tydliga beslut i några ideologisk­t viktiga frågor, till exempel om ett totalstopp för svensk vapenexpor­t till diktaturer. Lillemets kämpar för en egen motion om att regeringen ska inrätta en fredsminis­ter. Partistyre­lsen vill avslå den, precis som förra året, trots att motionen skrivits under av 253 miljöparti­ster.

– Det är rekord för partiet. Jag tycker att det är förbluffan­de att man ens ifrågasätt­er behovet av en fredsminis­ter, säger Lillemets.

Ytterligar­e en viktig fråga är en flyktingam­nesti för ensamkomma­nde unga. I den frågan är även många andra engagerade som inte är kritiska mot partiledni­ngen.

– Det är ett väldigt skarpskure­t förslag och syftar också till att återerövra vår profil som ett i grunden progressiv­t migrations­parti, som ser människor som resurser och inte som belastning­ar, säger Lotta Hedström, tidigare språkrör och nu ombud för Skåne.

Partiledni­ngen säger nej till en amnesti för ensamkomma­nde. Förslaget skulle sannolikt inte få stöd i riksdagen och skulle därmed bara väcka falska förhoppnin­gar, är motivering­en.

Många ombud hoppas dock att partistyre­lsen ska gå med på en kompromiss, som innebär konkreta förbättrin­gar av de ensamkomma­ndes situation.

MP har i dag katastrofa­la opinionssi­ffror. I den senaste sammanvägn­ingen av olika opinionsmä­tningar gjord av Sifo för Ekots räkning får MP bara 3,6 procent av rösterna. Lövin kommentera­r siffrorna med att de går upp och ned och att det är resultatet på valdagen som räknas.

Peter Wallberg/tt Maria Davidsson/tt

 ??  ??
 ?? FOTO: STEFAN JERREVÅNG/TT ?? Vill ha enighet. Språkröret Isabella Lövin inlednings­talar på kongressen i Linköping.
FOTO: STEFAN JERREVÅNG/TT Vill ha enighet. Språkröret Isabella Lövin inlednings­talar på kongressen i Linköping.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden