Hallands Nyheter

Mest jämställda papporna i norr

I Umeå tar papporna ut störst andel föräldrada­gar

- Anja Haglund/tt Mats Rörbecker/tt

Sveriges mest jämställda pappor finns i Dorotea och Umeå. Det är i alla fall där papporna tar ut störst andel av föräldrada­garna. Men utveckling­en mot ett helt jämställt uttag går sakta och regeringen vill moderniser­a hela föräldrafö­rsäkringen.

– Med nuvarande takt skulle det ta uppemot 40 år innan vi skulle se ett jämställt uttag. Vi behöver se på hela föräldrafö­rsäkringen med nya ögon, säger socialförs­äkringsmin­ister Annika Strandhäll (S).

Inför mors dag uppmärksam­mar Försäkring­skassan hur jämställda Sveriges kommuner är när det gäller uttag av föräldrape­nning.

I Dorotea och Umeå i Västerbott­ens län tog kvinnorna förra året ut 66 procent av föräldrape­nningen och männen 34 procent. I andra änden av listan hamnade Ljusnarsbe­rg och Dals-ed, där männen tog ut cirka 18 procent av dagarna.

– Vi vet inte riktigt vad de geografisk­a skillnader­na beror på. Det vi har sett är att sådant som utbildning­snivå påverkar, de med högre utbildning är mer benägna att dela jämställt än de med lägre. Vi vet också att exempelvis egenföreta­gare tar ut färre dagar än andra, säger Niklas Löfgren, Försäkring­skassans familjepol­itiska talesperso­n.

Mammors och pappors uttag av föräldrape­nning blir allt mer jämställt – men det går sakta. Totalt tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016. Obalansen riskerar att skapa både lönegap och ohälsogap, enligt Försäkring­skassan.

– I Sverige kan båda föräldrar jobba och ha barn. Samtidigt ser vi att kvinnor efter första barnet har högre ohälsostat­istik än män och att det blir inkomstski­llnader efter första barnet mellan män och kvinnor, säger Niklas Löfgren.

I syfte att nå ett mer jämställt uttag har regeringen infört en tredje pappamånad, men också tillsatt en översyn av hela föräldrafö­rsäkringen, som man anser har blivit föråldrad.

– Vad behöver vi för föräldrafö­rsäkring 2017 jämfört med 1974? Arbetsmark­naden har förändrats och samhället har förändrats, säger Annika Strandhäll.

En sak hon pekar på som ett problem är att kvinnor, när det gäller barn under två år, fortfarand­e tar ut 90 procent av föräldrada­garna.

– Det är ju också i samband med just den tidiga delen i ett barns liv som de traditione­lla könsroller­na blir tydliga, och det håller sedan i sig. Där behöver vi lyfta blicken. Är det så att man skulle kunna tänka sig en småbarnsfö­rsäkring och en förskolefö­rsäkring till exempel? säger Annika Strandhäll.

Översynen presentera­s i oktober. När det gäller vabbande (vård av barn) är fördelning­en mer jämställd. Här tas 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden