Hallands Nyheter

Så får du en skuldfri sommarseme­ster

-

Många väljer att åka på semester på kredit. Men det behöver inte automatisk­t betyda att skuldfällo­rna finns runt hörnet. Skandias sparekonom Maria Landeborn tipsar om hur du kan få en skuldfri sommarseme­ster.

– Mycket handlar om hur du lånefinans­ierar din semester. Det mest fördelakti­ga lånet vore ett kreditkort med upp till 45 räntefria dagar som innehåller försäkring­ar för resan, till exempel avbeställn­ingsskydd, ersättning för försenad ankomst och försenat bagage, säger Landeborn.

Så länge man betalar inom de 45 dagarna behöver det inte bli så dyrt, säger hon.

– Men då gäller det att planera sina utgifter så att man kan klara av återbetaln­ingarna. Det är särskilt viktigt i slutet av sommaren eftersom augusti är en fattig månad för många svenskar.

Man bör helst undvika blancolån utan säkerhet, som kan vara ett dyrt och onödigt sätt att lånefinans­iera sin semester, enligt Landeborn.

– Då är räntan ganska hög och den blir dessutom högre för den som har en låg kreditvärd­ering.

Inför sommaren kommer troligtvis 15 procent av svenskarna betala sin resa på kredit, visar en undersökni­ng gjord av fintechbol­aget Dreams och PFM Research.

Det ligger i linje med en liknande studie från 2013 då flygjämför­elsesajten Skyscanner visade att 17 procent någon gång har lånat pengar för att finansiera sin resa.

Om det är absolut angeläget att resa, så är bästa alternativ­et att spara och bygga upp en lånefri semester på lång sikt.

– Försök att skjuta ångesten åt sidan och sätta undan en pott till semestern varje månad. Om du inte kan resa i sommar i år, spara i stället till en vinterresa eller sommarseme­ster nästa år. Man kan göra det via autogiro och det behöver inte ta mer än någon halvtimme. (TT)

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIVBILD ?? En femtedel av alla svenskar har någon gång betalat sommarseme­stern genom lån eller på avbetalnin­g, visar en ny studie.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIVBILD En femtedel av alla svenskar har någon gång betalat sommarseme­stern genom lån eller på avbetalnin­g, visar en ny studie.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden