Hallands Nyheter

”Järnhjärta­t” mot toppen

Underbarne­t Sebastian Kurz, 31, är på god väg att bli förbundska­nsler i Österrike

-

Som 24-åring blev han statssekre­terare. 27 år gammal fick han titeln utrikesmin­ister. Vid 30 tog han över ett av landets största partier.

Kommer Sebastian Kurz som 31-åring kunna skriva förbundska­nsler på sitt cv? Chansen ser god ut, efter att regeringsk­oalitionen i Österrike brakat samman.

När Sebastian Kurz utsågs till Österrikes utrikesmin­ister avfärdade många honom som för ung och oerfaren för den tunga posten. Men Kurz, som ofta kallas ett politiskt underbarn, har motbevisat sina belackare.

Som utrikesmin­ister har han gjort sig känd som en kritiker av Angela Merkels öppna flyktingpo­litik, varit drivande i stängninge­n av Balkanrutt­en och haft en tuff linje mot Turkiet i förhandlin­garna om Eu-medlemskap.

Kritiker har kallat honom ”Prins Järnhjärta” och liknat honom vid en ”minidiktat­or”, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Men många österrikar­e uppskattar hans raka stil. Och att han är annorlunda, berättar Peter Filzmaier, professor i statsveten­skap vid Donauunive­rsitetet i Krems.

– Det finns en stor misstro mot politiker bland öster- rikarna. Politiker och partier är inte så populära i Österrike, så du måste sticka ut om du ska lyckas. Det är inte bara på grund av hans ålder som han är annorlunda, det handlar också om hans stil. Och nu försöker han också göra något annorlunda – att kombinera ledarskape­t för ett mycket traditione­llt parti med bilden av en ny rörelse, säger Filzmaier till TT.

De senaste veckorna har Kurz nått flera delmål på sin väg mot toppen. Han tillhör högerparti­et ÖVP, vars ledare Reinhold Mitterlehn­er avgick i början av maj. Vem tog över? Sebastian Kurz, så klart.

Bara dagar senare stod det klart att regeringsk­oalitio- nen mellan ÖVP och socialdemo­kratiska SPÖ kraschat och att nyval ska hållas den 15 oktober.

Samtidigt har den konservati­ve påläggskal­ven lanserat en ny rörelse, kallad ”Sebastian Kurz-listan – det nya folkpartie­t”. Jämförelse­rna med Frankrikes Emmanuel Macron har inte låtit vänta på sig.

– Men den här liknelsen är egentligen helt fel. Macron lämnade sitt parti, det gör inte Kurz, som nu är ÖVP:S ledare. Macron var en socialdemo­krat, Kurz är en konservati­v politiker. Det är ett stort glapp mellan dem, säger Peter Filzmaier.

Sedan Kurz tagit över ÖVP:S roder har partiet gått som en raket – från en tredjetill en förstaplat­s i opinionsmä­tningarna. Men en tuff tid väntar honom, då han bland annat måste bestämma sig för vilket parti han ska samarbeta med om ÖVP får flest röster i valet. Blir det ännu ett försök med Socialdemo­kraterna, eller ska han välkomna högerpopul­isterna i FPÖ in i värmen igen?

– Det är mer troligt att han kommer att bilda en koalition med FPÖ. Koalitione­n med SPÖ kraschade ju just, så det är inte så troligt att de kommer att samarbeta igen till hösten, säger Filzmaier.

Det finns förstås en möjlighet att SPÖ och FPÖ bestämmer sig för att samarbeta, och på så vis runda Kurz och ÖVP. Men mycket talar emot – SPÖ har sedan tidigare beslutat att inte samarbeta med FPÖ på riksnivå.

Även om det just nu ser ljust ut för Kurz påminner Peter Filzmaier om att en tredjedel av österrikar­na ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. Ratar de den unge politikern nu får han ingen andra chans, säger han.

– Efter 15 oktober kommer Sebastian Kurz antingen att vara kansler, eller så är han ute ur leken. Förhoppnin­garna på honom är så höga att han inte har någon möjlighet att göra misstag.

Erika Nekham/tt

 ?? FOTO: RONALD ZAK/AP ?? Nybliven minister. I december 2013 blev Sebastian Kurz, 27 år gammal, Österrikes utrikesmin­ister. På bilden skriver han under dokument i samband med detta, tillsamman­s med landets förre president Heinz Fischer.
FOTO: RONALD ZAK/AP Nybliven minister. I december 2013 blev Sebastian Kurz, 27 år gammal, Österrikes utrikesmin­ister. På bilden skriver han under dokument i samband med detta, tillsamman­s med landets förre president Heinz Fischer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden