Hallands Nyheter

Snart kan din kamera googla åt dig

- TEKNIK & TRENDER

Rikta kameran mot en blomma och få svar på vad den heter. Eller mot en restaurang och se vad den fått för betyg. Google vill göra mobilkamer­an smartare.

Alla snackar om artificiel­l intelligen­s nu. Prylar och appar ska hjälpa oss att tänka och ta reda på saker. Och vi ska inte längre behöva skriva på tangentbor­d för att få hjälp och svar. Smarta assistente­r i högtalare, mobiler och andra prylar förstår vad vi säger, eller listar ut vad vi vill utan att vi ens behöver säga det.

Snart blir också kameran i mobilen listigare och mera hjälpsam. Google har gjort en app som heter Google lens som tolkar och förstår omvärlden och direkt söker fram informatio­n om det som finns framför sökaren. Google lens ska inte bara visa fakta i bilden, den ska också kunna agera på informatio­nen.

Om du riktar kameran mot etiketten på undersidan av wifirouter­n, den där nyckeln till att komma in på nätverket står, kopplar mobilen upp sig.

Det var ett av exemplen när Googles vd Sundar Pichai inledde utvecklark­onferensen I/O med att prata om Google lens. Jag som helst byter lösenord till något eget tycker det är ett krystat exempel. Men det visar principen.

GOOGLE LENS VERKAR vara en vidareutve­ckling av Google goggles, en app som kom för några år sen och sökte med bilder. Appar som identifier­ar blommor med hjälp av mobilkamer­an finns flera stycken, liksom appar som tolkar streckkode­r och text.

Men om Google lens gör mer och gör det bättre än föregångar­en lär appen bli en succé. I stället för att sätta igång och googla efter informatio­n låter du mobilkamer­an göra det automatisk­t.

Google glass, glasögonen som visade informatio­n i synfältet, kom aldrig i massproduk­tion. En av svårighete­rna med dem var inmatninge­n, att vi förväntade­s prata med glasögonen.

DET SKA GÅ att prata med Google lens också, och koppla ihop appen med Google assistant, motsvarigh­eten till Apples Siri, för att till exempel översätta vad som står på en skylt.

Google lens är inte bara en sökapp, den ska också kunna förbättra fotona vi tar. Är det ett nätstaket i vägen när du fotografer­ar ska appen kunna ta bort det från fotot.

En intressant fråga är om företag kommer att kunna köpa annonsplat­s hos Google för att synas i Google lens när folk håller upp sina mobilkamer­or på en plats. @wieselgren på Twitter

 ??  ??
 ??  ?? FRAMTIDEN. Googles presentera­de på utvecklark­onferensen I/O sin app Google lens. Det ska komma senare i år.
FRAMTIDEN. Googles presentera­de på utvecklark­onferensen I/O sin app Google lens. Det ska komma senare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden