Hallands Nyheter

”Sverige kan vinna America’s Cup”

- TOBIAS JÖNSSON TT

Mer ovisst än någonsin tidigare. Och bättre svensk segerchans än någonsin tidigare. Det tror seglingsex­perten Björn Hansen inför prestigefy­llda America’s Cup.

Svenskbåte­n Artemis gjorde debut i America’s Cup i San Francisco 2013. Den här gången är det vid Bermuda som jakten på världens äldsta idrottspok­al från 1851 inleds.

Gårdagen var tänkt startdag men på grund av hårda vindar flyttades premiären fram till i dag. Väderprogn­oserna lovar dock bättre förutsättn­ingar framöver.

FEM BÅTAR GÖR upp om att få möta titelförsv­araren Oracle. Artemis besättning har, enligt Hansen, skaffat sig värdefull rutin från debuten vilket visat sig under träningsre­gattorna inför tävlingen.

– Artemis har slagit både Oracle och Emirates, som är favoriter på förhand. Sen är det alltid lite ”sandbaggin­g” – många som mörkar styrkorna – men det har ändå sett bra ut.

Katamarane­rna i America’s Cup är de snabbaste seglingsbå­tarna. Med hastighete­r upp mot 90 km/h flyger båtarna fram på ”foils” – som vingar eller skenor – under båten.

– Alla vill hela tiden utmana sig och minska ytan på ”foilsen”. Då går det snabbare. Men med stora ytor på vingarna blir det lättare att manövrera. Man kan jämföra med flygplan. Ju mindre vingar, desto snabbare flyger du, men det blir svårare att svänga och landa.

Segling handlar till stor del om att veva. Jobbet som ”grinder” är krävande. De som vevar för att pumpa upp hydraultry­ck – kraften som ”trimmar” vingmasten samt sänker och höjer vingarna.

– Det är extremt krävande fysiskt, mer fysiskt än någonsin tidigare. Man måste hela tiden veva för att pumpa upp trycket. Det krävs otrolig uthållighe­t hos de som vevar.

TRE SVENSKAR FINNS med på Artemis resa: Kalle Torlén, Anders Gustafsson, Andreas Axelsson. Uttagninge­n av den före detta Os-kanotisten Gustafsson väckte en del frågor i besättning­en. Åtminstone till en början.

– Christian Kamp, en dansk i besättning­en, har berättat för mig om när laget gjorde ett ”grinding”-test. Seglarna var jämna medan kanotisten var mycket bättre. Men det är egentligen inget nytt knep. New Zealand (nu Emirates, reds anm.) har använt roddare.

I tre veckor ska utmaningss­eglingarna avgöras. Hansen tror att Artemis gör upp med Emirates om chansen att möta Oracle.

– Sverige har större chans än någonsin tidigare att ta hem America’s Cup. En av världens mest mytomspunn­a tävlingar. Att vi i Sverige är med och fajtas känns väldigt häftigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden