Hallands Nyheter

Roland Nilsson: ”Cupen som alla vill vinna”

- PATRIK LAGERKVIST 031-62 40 00 patrik.lagerkvist@stampen.com

Arsenal kan rädda en misslyckad säsong i Fa-cupfinalen på Wembley. Chelsea har chansen att vinna lagets andra stora titel på bara några veckor. Roland Nilsson vet hur det känns att vara med när den klassiska turneringe­n avgörs.

– Fa-cupen är väldigt stor, det är den cupen som alla vill vinna, även storlagen, säger Nilsson och fortsätter:

– Den betyder mycket, matcherna på vägen dit är förstås viktiga, men framförall­t är det resan till Wembley. Fansen pratar om det, ”nu är det vi som ska till Wembley”, men det är bara två lag som får komma dit.

För 24 år sedan var hans Sheffield Wednesday ett av finallagen. Arsenal stod för motståndet – det blev en maratonupp­görelse. Det krävdes omspel och 240 minuter av dramatik för att få fram en mästare.

– Det var jämnt och gick till förlängnin­g, där jag gick ut när det var tio minuter kvar av matchen. Vi förlorade, jag tror att det var i 118:e minuten som Arsenal gjorde mål på en hörna, säger Nilsson.

TIDIGARE PÅ SÄSONGEN hade ”The Owls” förlorat ligacupfin­alen, mot just Arsenal, på den klassiska arenan i nordvästra London.

– Vi ville jättegärna vinna Facupfinal­en och sätta pricken över i:et. Tyvärr hade vi inte marginaler­na på vår sida.

Finalförlu­sten i Fa-cupfinalen på Wembley är en av Nilssons absolut tyngsta. Och veckan i mitten av maj 1993 är garanterat den tuffaste i hans karriär – både fysiskt och mentalt. Mellan de två matcherna mot Arsenal spelade han Vmkval mot Österrike på Råsunda.

– Sheffield hade ordnat med ett chartrat flygplan direkt efter landskampe­n. Vi spelade på onsdagen och på torsdagen var det omspelsmat­chen, säger han.

Nilssons krafter räckte inte till i den ”andra finalen” och tränaren Trevor Francis tvingades byta ut svensken i slutet av matchen. Han fick sedan se Andy Linighan avgöra sent i förlängnin­gen.

– Det var en väldig besvikelse. Efteråt var jag helt tömd i kroppen, jag hade ingenting kvar att hämta. Jag kommer ihåg att jag mådde väldigt dåligt, inte bara mentalt utan även fysiskt ett antal * Född: 27 november 1963 * Gör i dag: Håller på att avsluta sitt arbete med 00-landslaget och i sommar är han engagerad i utveckling­slägret i Halmstad och i U21-lagslaget som spelar Em-slutspel. * Titlar som spelare: Svensk mästare 1983, 1987 och 1999. Uefa-cupen 1987. Liga-cupen i England 1991. * Andra meriter: Vm-brons 1994, 116 landskampe­r (två mål), vinnare av Guldbollen 1996 och Sm-guld som tränare med Malmö FF 2010. dagar efter finalen, säger han.

FÖR ARSENAL är dagens final en chans att rädda en misslyckad säsong. Laget slutade femma i Premier League och blev förnedrat av Bayern München i Champions League-slutspelet. Och managern Arsène Wenger har ifrågasatt­s. Frågan är hur mycket en triumf på Wembley skulle betyda?

– Har man haft en lite knackig säsong kan en vinst på Wembley i en Fa-cupfinal väga upp för väldigt mycket.

Nilsson drar en parallell till Manchester United och José Mourinho, som haft en misslyckad säsong i ligan. Men där torsdagens Europa League-titel ändå gör att supportrar­nas betyg på säsongen blir klart godkänt.

– Kan Arsène Wenger göra det (vinna finalen) tror jag att fansen kommer att vara väldigt nöjda ändå. Kan finalresul­tatet avgöra hans framtid i klubben?

– Jättesvårt att säga, men en vinst kommer att underlätta det för honom, det är solklart. En förlust kan göra att det blir väldigt tungt.

CHELSEA KOMMER till finalen som nybliven Premier League-mästare. Antonio Contes mannar har imponerat under säsongen och knappt haft någon formsvacka. Italienare­n har lyckats skapa en lagmaskin där flera spelare kan avgöra och defensiven har hållit ”Juventuskl­ass”.

– Chelsea kommer in med ett väldigt självförtr­oende som de kan ta med sig in i en final, jag tror att de vinner med 2–1, tippar Nilsson.

 ?? Arkivbild: TOBIAS NYKÄNEN ?? HAN VAR MED. För 24 år sedan var Roland Nilssons Cheffield Wednesday ett av finallagen i Fa-cupen.
Arkivbild: TOBIAS NYKÄNEN HAN VAR MED. För 24 år sedan var Roland Nilssons Cheffield Wednesday ett av finallagen i Fa-cupen.
 ??  ?? HOPPAS PÅ VINST. Chanserna att bli kvar i klubben ökar för Arsenals Arsène Wenger om det bli vinst i kväll.
HOPPAS PÅ VINST. Chanserna att bli kvar i klubben ökar för Arsenals Arsène Wenger om det bli vinst i kväll.
 ??  ?? LADDADE. Antonio Contes Chelsea kommer till cup-finalen som ligavinnar­e och fulla av självförtr­oende.
LADDADE. Antonio Contes Chelsea kommer till cup-finalen som ligavinnar­e och fulla av självförtr­oende.
 ??  ?? 1994. Vm-brons i USA.
1994. Vm-brons i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden