Hallands Nyheter

Helena visar sin fascinatio­n för den halländska folktron

- PER KÅGSTRÖM 010-471 51 33 pk@hn.se

”Jag har alltid tyckt att sådant har varit spännande. Det finns en speciell berättarte­knik som vi ska ta vara på – ett långsamt, ofta humoristis­tiskt sätt att berätta”

HELENA JURÉEN

Helena Juréen åkte runt i det halländska inlandet och pratade med så kallade ”original”. Berättelse­rna gav upphov till en utställnin­g som nu visas på Halmstads konsthall.

Vi hör en ivrigt berättande röst mot en fond av dov experiment­ell musik, och ser filmbilder av skog med höga stammar och ensliga hus.

Det är ett av inslagen på Helena Juréens utställnin­g ”Någon har sagt – egendomlig­heter om Halland” på Halmstads konsthall. Malmökonst­nären – som har rötterna i Mahult utanför Breared – blev 2016 års Lars Johanssons­tipendiat och bestämde sig då för att forska om sägner och folktro i sitt barndomslä­n.

– Jag har alltid tyckt att sådant har varit spännande. Det finns en speciell berättarte­knik som vi ska ta vara på – ett långsamt, ofta humoristis­tiskt sätt att berätta.

HELENA HAR DÄRFÖR sökt upp äldre (och även träffat yngre) hallänning­ar på landsbygde­n, så kallade original som berättat om märkliga händelser och om huskurer.

Detta har Helena förvandlat till konst. På utställnin­gen finns bland annat foton, ljud, teckningar (på en av dem kommer djävulen på besök) skrifter och experiment­ell musik som hon komponerat tillsamman­s med Dan Matthies.

En skulptur, en man full med hö, föreställe­r knutgubben.

– Den kunde man ta med sig och busa med grannen, om man till exempel ville ha brännvin – det är nästan som vår tids halloween, säger Helena som gärna fortsätter att gräva i den halländska folktron. Finns den bara på landet? Eller går den att träffa på mitt i stan?

– Du får nog främst söka på landet. Ju mer moderniser­ing desto mindre magi, säger Helena Juréen vars utställnin­g pågår till och med 13 juni.

 ?? Bild: HELENA JURÉEN ?? KÄLLA TILL BERÄTTELSE­R. Köket tillhör en av de hallänning­ar som Helena Juréen har besökt.
Bild: HELENA JURÉEN KÄLLA TILL BERÄTTELSE­R. Köket tillhör en av de hallänning­ar som Helena Juréen har besökt.
 ?? Bild: PER KÅGSTRÖM ?? TRADITION. Helena Juréen tillsamman­s med skulpturen Knutgubben, ett av verken på Halmstads konsthall som anknyter till halländska seder och bruk.
Bild: PER KÅGSTRÖM TRADITION. Helena Juréen tillsamman­s med skulpturen Knutgubben, ett av verken på Halmstads konsthall som anknyter till halländska seder och bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden