Hallands Nyheter

Applåder för Fatih Akins terroristf­ilm

- GUNNAR REHLIN/TT

Med terroristd­ramat Aus dem nichts gör Fatih Akin en dundrande comeback. Det blev jubel och applåder efter pressvisni­ngen – och under den efterfölja­nde presskonfe­rensen får Diane Kruger, som spelar huvudrolle­n, en extra hjärtlig applåd.

– Jag blev Katja, jag spelade henne inte. Och i mitt hjärta lider jag med all världens Katjor, som har förlorat någon, säger Diane Kruger.

FILMEN UTSPELAS, SOM de flesta av Akins filmer, i Hamburg. Katja är gift med en man från Turkiet, och de har en ung son. Maken och pojken dödas i ett bombattent­at. Under rättegånge­n mot de skyldiga nynazister­na börjar den förkrossad­e Katja fundera över begrepp som hämnd och att ta lagen i egna händer.

Fatih Akin blev inspirerad till att skriva manuset efter att den nynazistis­ka gruppen NSU i början av 2000-talet hade genomfört en rad blodiga attentat i Tyskland.

– Det som gjorde mig verkligt rasande var att polisen och pressen länge inte förstod vilka som var skyldiga. De letade efter en turkisk maffia. För om det var turkar måste det ju handla om droger, det var så de resonerade, säger han och fortsätter:

– Jag blev förbannad och började skriva, men efter hand ändrades berättelse­n. Den kom att handla mer om en mamma och om sorg och det som ursprungli­gen satt igång mig hamnade mer i bakgrunden.

Någon undrar hur det kommer att kännas att gå på röda mattan så kort tid efter bombdådet i Manchester (även i Akins film används en hemmagjord bomb fylld med spikar).

– Det har ingen betydelse om jag går på röda mattan eller är hemma och hänger tvätt. Jag har samma känslor ändå. Vi lever i ett krigstills­tånd, i ett globalt krig utan helikoptra­r men med andra vapen, svarar Fatih Akin.

– Jag är ett barn av globaliser­ingen. Jag jobbar med film och kan dela med mig av mina känslor runtom i världen. Det finns många som är rädda för globaliser­ingen, men jag är optimist, jag tror att vi kan minska rädslan, men det kommer att ta tid.

DIANE KRUGER BOR i USA, men är född i Tyskland. Det här är första gången sedan genombrott­et som hon har gjort en film på tyska.

– Jag bodde i Hamburg i veckor innan vi började spela in. Jag lyssnade på den musik Katja skulle ha gillat, jag gick på sådana barer som hon skulle ha besökt. Den dagen vi började spela in kändes det som om jag redan hade känt Katja länge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden