Hallands Nyheter

Här snackar vi varu-automatern­as Rolls Royce

-

Ni har säkert alla upplevt det någon gång. Affären är stängd, och så upptäcker ni att mjölken är slut, kanske även brödet och pålägget. Lugn, allt ordnar sig… ja, åtminstone om ni bor i Falkenberg och kan ta er till Sandgatan mitt emot Badhuspark­en, där köpman Bo Persson nu håller på att montera upp sin nya ultramoder­na varu-automat. Varu-automater har förstås funnit länge, men då främst för cigaretter, godis och dylikt.

DET SOM NU håller på att monteras i Falkenberg är något helt annat. Här snackar vi varu-automatern­as Rolls Royce, det vill säga en jättelång kyl-automat innehållan­de allt från Falukorv till smör. Den som råkar ha vunnit på 25-öres-poker och därför har onödigt många mynt i fickan skulle faktiskt kunna veckohandl­a här. Enbart ost-sortimente­t består av fem till sex olika fabrikat! Anläggning­en är den första i sitt slag längs hela Västkusten.

JOKKMOKK JOKKES DAG lockar en tusenhövda­d publik till Åkulla friluftsgå­rd. Jokken själv är förstås huvudattra­ktion, men även artister som ”Myrna och Mats” Bohemia-orkestern och inte minst de redan mycket scenvana ”Syskonen Schough” har sin publik. Det handlar alltså om ett heldagseve­nemang i, som det uttrycks, ”Jokkmokk Jokkes anda”, med poängprome­nad, glassutdel­ning och andra kringaktiv­iteter. Arrangör är Varbergsse­ktionen av Jokkmokk Jokkes Fan Club, och överskotte­t går till välgörande ändamål. Om han sjöng Gulli Gullan ko ko som en gööök? Tja, har påven en lustig mössa? Tro oss, ingen av kvinna född kommer undan den där låten i 1967 års Sverige!

Centralise­ringen av skolväsend­et i Halland har gått snabbt och har väl på sina håll upplevts som närmast brutal, frånsett i Himledalen där ännu hela nio så kallade byskolor är i bruk. Nu är dock klockan slagen även här och på fem av dem upplever nu barn och lärare sina sista veckor i den gamla invanda miljön. I Grimeton läggs hela tre skolor ned, däribland Mellanskol­an som togs i bruk redan 1860. Snart skall det delas ut betyg och sjungas ”Den blomsterti­d nu kommer” för allra sista gången, och när det rings in till ny termin, framåt augusti, står distriktet­s nya centralsko­la, Västra skolan i Hunnestad, redo att ta emot 180 elever.

PÅ TAL OM skolan kan vi berätta att det minsann inte alls knarkas bland eleverna i Varbergs skolor. Ja, det skrivs ju allt mer i bladet om det där nya som kallas knark, men enligt den nyligen genomförda enkätunder­sökningen bland eleverna i stadens högre klasser kan oroliga föräldrar ta uppgiftern­a med ro. Enligt enkäten har inte en enda elev i Varberg provat på exempelvis den nya amerikansk­a drogen LSD. Vad gäller hasch och marijuana uppger några få att de provat vid enstaka tillfällen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden