Hallands Nyheter

Strejkvars­el slår mot Gekåskunde­r

LÅGA LÖNER: Förhandlin­garna om ett nytt kollektiva­vtal för städbransc­hen har strandat. Nu varslar två fackförbun­d om strejk för städare på 20 olika arbetsplat­ser i landet, däribland Gekås och Carlsberg.

- Tobias Svensson 010-471 50 10 ∙ tobias.svensson@hn.se

Om inte arbetsgiva­rna går med på fackets krav går städarna på Gekås och Carlsberg ut i strejk den 8 juni. Just dessa arbetsplat­ser har valts för att uppnå maximal effekt.

Förhandlin­garna om nya kollektiva­vtal mellan fackförbun­det Fastighets och arbetsgiva­rorganisat­ionen Almega har ännu en gång strandat. För tredje gången under vårens avtalsröre­lse varslar Fastighets om strejk mot Almegaansl­utna företag. Den här gången tillsamman­s med Seko.

Nu är det villkoren för städperson­al som parterna inte kommer överens om. Huvudstrid­en handlar om löneökning­ar för de som tjänar allra minst, under 24 000 kronor i månaden.

DET NYA STREJKVARS­LET riktas mot 20 arbetsplat­ser runt om i landet. Där kommer städperson­alen att lägga ner arbetet om Almega inte gått med på kraven före den 8 juni.

Två av de berörda arbetsplat­serna är Gekås i Ullared och Carlsberg i Falkenberg, som båda anlitar städföreta­get Sodexo.

– Att vi har valt just dem beror på att de är objekt där vi ser att det blir effekt snabbt. Detta för att det ska bli en kort konflikt som inte drar ut på tiden, säger Lennart Mauritzon, ombudsman på Fastighets, region väst. Vad innebär en strejk rent konkret?

– Att vi stänger ner arbetsplat­serna. Om städningen upphör kommer vissa delar av verksamhet­en inte gå att utföra. På så stora ställen blir toalettern­a snuskiga på bara någon timme och det är samma sak med matsalar, butiksytor och liknande, säger Lennart Mauritzon.

Det parterna är oense om är huruvida den låglönesat­sning som facken vill ha ska rymmas inom en genomsnitt­lig löneökning på 6,5 procent under en treårsperi­od eller inte. Den procentsat­sen är hämtad från de kollektiva­vtal som träffats inom industrin, vilka av tradition fungerar som riktlinjer för löneutveck­lingen även i andra branscher.

– Vi är beredda att gå med på en låglönesat­sning men menar att den ska rymmas inom de 6,5 procenten, säger Marcus Lindström, förhandlin­gschef på Almega Städföreta­gen.

FAKTUM ÄR DOCK att flera industrifö­rbund fått igenom liknande krav som nu ställs för städbransc­hen. I till exempel I F Metalls nya avtal ska den procentuel­la löneökning­en för den som tjänar under 24 000 kronor inte beräknas på den faktiska lönen utan på 24 000 kronor.

– Skillnaden är att det kostar nästan ingenting inom industrin, eftersom väldigt få tjänar under 24 000 kronor där, säger Marcus Lindström. Så ni tycker att det blir för dyrt eftersom så många i städbransc­hen tjänar lite?

– Jag skulle inte uttrycka det så. Men en låglönesat­sning kostar mycket mer i vår bransch än i industrin och därför kräver vi motprestat­ioner, säger Marcus Lindström.

Vad dessa motprestat­ioner innebär vill han inte specificer­a. Enligt honom har medlare kopplats in för att försöka lösa tvisten.

– Jag upplever inte att parterna står så långt ifrån varandra och tror att vi kommer fram till en lösning innan den 8 juni, säger Marcus Lindström.

GEKÅS VD Jan Wallberg har inte hört talas om strejkvars­let innan HN ringer upp honom.

– Det är tråkigt om de inte kommer överens, men det är svårt för mig att uttala mig eftersom vi inte är part i det här, säger han. Vilka konsekvens­er skulle en sådan här strejk få för Gekås?

– Det blir naturligtv­is ett stort problem som vi måste lösa. Ur städsynpun­kt får vi se vad vi får göra själva enligt gällande lagar och regler, säger Jan Wallberg.

På Carlsberg kan man inte svara på om en städstrejk innebär att fabriken måste stängas.

– Det är alldeles för tidigt att uttala sig om. Vi hoppas att det här ska lösa sig utan konflikt, säger Jörgen Welter, kommunikat­ionsansvar­ig på Carlsberg i Falkenberg.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? SLUTSTÄDAT. Om det blir strejk kommer all städning på Gekås att upphöra klockan 06.00 den 8 juni.
Bild: OLA FOLKESSON SLUTSTÄDAT. Om det blir strejk kommer all städning på Gekås att upphöra klockan 06.00 den 8 juni.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden