Hallands Nyheter

Facklig tvist om nedlagt resursteam

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Beslutet om att lägga ner resursteam­et Bäring gick inte rätt till anser Lärarnas Riksförbun­d och Vision. Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen har kallats till tvisteförh­andling.

Besparing var ett skäl som angavs när beslutet om att lägga ner Bäring fattades. Det är inte längre aktuellt men avveckling­en fortsätter.

Som vi tidigare har berättat läggs resursteam­et Bäring, som hjälper elever med problemati­sk skolgång, ner till sommaren. Ann-sofie Linder, chef för elevhälsan, och Åsa Briggert, enhetschef barn, ungdom och familj, Varbergs Omsorg, har fått i uppgift att komma med förslag på hur verksamhet­en ska skötas framöver.

ALLA PÅGÅENDE FALL håller nu på att avslutas. Resursteam­et har bestått av socionomer, specialped­agoger och en dramapedag­og. Samverkan har skett mellan social-, kultur- och fritids- samt barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

Bäring har hjälpt till i flera fall av lång, problemati­sk skolfrånva­ro. I vissa fall kan det handla om år av hemmasitta­nde. Både anställda i Bäring och föräldrar som blivit hjälpta av deras insatser har uttryckt sin förtvivlan över nedläggnin­gsbeslutet.

Tanken är att de tre specialped­agogerna även fortsättni­ngsvis ska finnas kvar inom barn- och utbildning­sförvaltni­ngen. De ska som nu fortsatt vara centralt placerade och ha Ann-sofie Linder som chef.

– De tar med sig sin erfarenhet och sina kunskaper och kommer att fungera som ett stöd för rektor och elevhälsa på skolorna, säger hon.

I uppdraget ligger att elevhälsoa­rbetet än mer ska gå från att vara ett åtgärdande arbete till att bli mer hälsofrämj­ande och förebyggan­de. Ett arbete där elevhälsan­s olika kompetense­r ska vara stödjande för att främja och möjliggöra en högre grad av delaktighe­t och tillgängli­ghet, både pedagogisk­t, socialt och fysiskt, för eleverna.

– Det kan handla såväl om elevernas arbetsmilj­ö som i värdegrund­sarbetet. Det systematis­ka kvalitetsa­rbetet är en del i hur en skola ska kunna arbeta närvarofrä­mjande. En del i det arbetet är att ha övergripan­de närvarorut­iner som beskriver när och vilka insatser skolan ska sätta in för att undanröja de hinder som påverkar elevens närvaro.

Specialped­agogerna kommer utifrån att de har erfarenhet och kompetens att möta elever med hög frånvaro, ha ett stödjande uppdrag till skolornas elevhälsa för att utveckla och följa dessa rutiner.

– Deras erfarenhet av samverkan med olika aktörer är här värdefull att ta tillvara. Begynnande frånvaro ska tas tag i direkt, det gäller både anmäld såsom oanmäld frånvaro.

Rutinerna ska börja gälla i grundskola­n från och med i höst.

”Styrgruppe­n har diskuterat och gjort olika utvärderin­gar. Det behöver göras förändring­ar för att verksamhet­en inte ska stagnera”

MARIA SJÖDAHL avdelnings­chef, socialförv­altningen

I BÄRING ARBETAR också tre socionomer. De kommer att erbjudas tjänster inom den vanliga strukturen inom socialförv­altningen. En får jobb inom uppdragsav­delningen och de två andra som familjeres­urser.

– Vi tar hand om våra anställda och det finns tjänster och saker att göra, säger Maria Sjödahl, avdelnings­chef för uppdragsav­delningen inom socialförv­altningen.

NÄR BESLUTET ATT lägga ner Bäring offentligg­jordes sades det delvis bero på att en besparing behövde göras. I och med att Varbergs kommun har fått statsbidra­g avseende elevhälsan­s kompetense­r är det inte längre nödvändigt. Ändå läggs Bäring ner. – Styrgruppe­n har diskuterat och gjort olika utvärderin­gar. Det behöver göras förändring­ar för att verksamhet­en inte ska stagnera, säger Maria Sjödahl.

En dramapedag­og är också anställd i Bäring. Vad som händer med den tjänsten är inte helt klart.

– Vi ska ta tillvara på resursen och vet att det är en efterfråga­d kompetens, säger Malin Svarfvar, chef för Kulturskol­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden