Hallands Nyheter

Fattar inte Edlund att hans grodor göder fördomar?

- 010-471 53 70 maria.haldesten@hn.se MARIA HALDESTEN

Att uttala sig klumpigt och sedan blir ordagrant citerad kan uppenbarli­gen vara jobbigt för en politiker. Tyvärr förstår inte Stefan Edlund att ta ansvar för sina grodor. I dagens insändare upprepar han inställnin­gen att ”alla har en neuropsyki­atrisk funktionsv­ariation”.

– Jag hört sådana här konstighet­er förr, från politiker och folk i allmänhet. Jag blir inte helt förvånad, men man kliar sig i huvudet och undrar de tänkte. Har vi inte kommit längre? säger Ann Nolin efter att ha hört citat från Edlunds utspel i talarstole­n.

Hon är vice ordförande för Attention Göteborg med kranskommu­ner – en intresseor­ganisation för personer med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar. Ann Nolin har i åratal jobbat med att sprida kunskap och kämpat hårt för att barn med Npf-diagnoser skall få rätt stöd och förståelse.

– Titt som tätt ger fördomar sig tillkänna. Folk fäller kommentare­r som, ”alla har vi en släng av adhd”. Men de är helt fel ute. Vi vet att det är cirka 10 procent av befolkning­en har någon form av NPF – om man inkluderar alla varianter. Och för att få en diagnos krävs gedigna utredninga­r. Så att säga att alla har NPF är en omöjlighet, säger Ann Nolin.

Stefan Edlund försöker nu förklara sig med att han menar ”alla i vissa situatione­r är mer eller mindre obekväma”. Det är dock något helt annat än afunktions­hinder. Men visst bör samhället bli bättre på att respektera allas olikheter – synd bara att den regeringsk­onstellati­on MP medverkar i vill jobba i motsatt riktning.

Att slå undan benen på den friskola där skolgången äntligen kommit att fungera för barnet med stödbehov, det är inte att skapa ett samhälle med förståelse för olika behov. Att begränsa valfrihete­n är att tvinga in fler i samma form.

Och hur motiverar Stefan Edlund och Varberg nedläggnin­gen av resursteam­et Bäring, ett beslut som fattats i sådan hast att facket nu kallar kommunen till tvisteförh­andling eftersom man inte förstått att samverka i beslutproc­essen? För att inte tala om hur flera av brukarna har uppfattat nedläggnin­gen. En politiker som säger sig vara djupt engagerad måste väl ändå känna till att snabba omställnin­gar kan ha ett högt pris?

– Kontinuite­t i arbetet är oerhört viktigt. Barn med NPF kan regregera av att kastas mellan olika stödformer. Visst kan det hända saker som gör att man exempelvis måste byta personal, men man ska ha klart för sig för vad det kan betyda. Men ibland fattar kommuner beslut kring nedläggnin­gar eller resursförd­elning utan att göra konsekvens­analyser, säger Ann Nolin.

Barn och unga med diagnoser behöver politiker som engagerar sig. Men den som är ute i gott syfte måste förstå att inte lyfta problemati­ken på ett sätt som ger rakt motsatta resultat och göder fördomar. Ord spelar roll. Det borde väl, om någon, en etablerad politiker förstå.

Läs Stefan Edlunds svar på sidan 4.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden