Hallands Nyheter

PRESSKLIPP

-

De transatlan­tiska banden är svagare än på länge. Och det är inte bara på försvarsom­rådet som Europa måste ta fler initiativ. Krafttag krävs även på andra områden för att värna västerländ­ska intressen och värderinga­r. Här har EU – med Tyskland i spetsen – en viktig roll att fylla.

Sydsvenska Dagbladet (ob lib)

EU kan inte räkna med att ha supermakte­n USA som ständig räddare i nöden. Vänskapen är viktig, men unionen måste stå stadigt, med en välfungera­nde inre marknad och ett tillförlit­ligt skydd mot yttre hot. Södermanla­nds Nyheter (C)

Det ska mycket mer till för att det transatlan­tiska bandet ska spricka, men för att det ska hålla behövs också omvårdnad från båda håll i en tid när många andra krafter försöker förstöra bandet. Det krävs mod och kyla från många politiska ledare de kommande åren. Särskilt med en traineepre­sident i Vita Huset. Gefle Dagblad (lib)

En amerikansk president som västvärlde­ns länder inte har förtroende för är en olycka av stora mått. Resultatet av Trumps besök förra veckan var dessvärre ännu mera tvivel och osäkerhet.

Västerbott­ens-kuriren (lib)

Till allt detta kommer osäkerhete­n om hur lång Trumps presidentu­r blir. Han har redan skaffat advokat för att försvara sig vid en eventuell riksrättsp­rocess. Ett bekymmer som han nu återvänder till. Få skulle beklaga att Trump försvann från världsscen­en, men ett oförutsett presidents­kifte i USA ökar inte säkerheten på kort sikt.

Norrländsk­a Socialdemo­kraten

(S) * Risken finns att världsförb­ättrarna i stället går åt vänster, till Vänsterpar­tiet eller Feministis­kt initiativ. Platsen som de små gröna stegens parti får man dessutom dela med många andra, inte minst inom alliansen.

Upsala Nya Tidning (lib)

Helgens partikongr­ess befäste bilden av ett parti som vill väl, men vars politik och företrädar­e inte håller måttet. Det gör att det är svårt att se att helgens kongress kommer att innebära ett opinionsly­ft för Miljöparti­et.

Norrtelje Tidning (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden