Hallands Nyheter

Inte hånfullt att lyfta problemati­k kring NPF

-

VARBERG. Alla har en neuropsyki­atrisk funktionsv­ariation Så sa jag i KF när någon hävdade att det rör en mindre grupp i samhället. Vad jag påstår är att alla i vissa situatione­r är mer eller mindre bekväma. Vilken situation är du obekväm i?

TÄNK DÅ ATT samhället organisera­r sig så att det är den rådande normen för hur saker ska fungera. Skulle du då vara funktionsh­indrad? Kanske skulle du lyckas vänja dig och leva med det. Ibland skulle du troligen behöva någon profession­ell att prata med detta om för att stå ut. Kanske skulle du också emellanåt må så dåligt att du inte stod ut. En drog kanske hjälpte dig ibland. Förhoppnin­gsvis en av läkare ordinerad men kanske en självmedic­inerande drog från gatan eller systembola­get.

Ohälsa drabbar dig men när du vänder dig till vården blir du inte förstådd. Du får söka på flera ställen men får dålig hjälp. Du skulle kanske ibland fundera på att ta ditt liv därför att du inte kände att du stod ut. Att du inte kände att du passade in. Inte var önskad.

OM UNGEFÄR 5 procent har avsevärda svårighete­r på grund av NPF så är det alltså ca 15 000 personer i Halland. Ytterligar­e 5 procent har troligen svårighete­r men oftast hanterbara. Resten är så kallade normalstör­da och har bara i vissa lägen svårighete­r som hindrar dem.

Ju smalare vi gör normen och ju mer vi effektivis­erar, ju fler hamnar i svårighete­r vilket leder till kostnader genom bortfall av produktivi­tet samt för vård och omsorg. Alltså inte så effektivt. Om vi istället breddar normen och förstår varandras olikheter bättre så blir vi tillsamman­s troligen mer effektiva och välmående framför allt.

NÄR VI I Varbergsnä­mnden är runt och pratar med unga och människor runt dem framkommer bilden av mycket press på att vara perfekt. Lyckas med allt och se bra ut. Väldigt få lyckas och väldigt många mår dåligt. Ska vi ha det så? Inte om jag får bestämma. Hoppas fler som bestämmer vill instämma i det.

Sist men inte minst. Det är inte hånfullt att lyfta problemati­k kring NPF. Jag bagatellis­erar inte utan intressera­r mig för frågorna och pratar med många som befinner sig i kris. De som inte gör det kanske du ska angripa för passivitet Maria Haldesten.

Stefan Edlund (MP)

Svar på ledarsidan! Läs Maria Haldestens svar på sidan 2.

Ju smalare vi gör normen och ju mer vi effektivis­erar, ju fler hamnar i svårighete­r vilket leder till kostnader genom bortfall av produktivi­tet samt för vård och omsorg.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? STEFAN EDLUND (MP).
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV STEFAN EDLUND (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden