Hallands Nyheter

Kärlek och öppenhet stärker oss

-

på ”Kärlek stoppar inte terroriste­r” (27/5).

TERROR. Erik Hellsborn och Anton Nilsson skriver i sin insändare att den som inte lär av historien är dömd att upprepa den. Det här håller jag fullständi­gt med om och återkommer till detta senare i min insändare.

Erik och Anton antyder att det skulle vara naivt och verkningsl­öst att visa kärlek och öppenhet efter ett terrordåd eftersom terroriste­rna ändå inte slutar begå terrorhand­lingar Själva syftet med att visa kärlek och öppenhet är ju främst tänkt att stärka oss själva och våra öppna attityder och värderinga­r.

FORSKNINGE­N HAR LÄRT oss att det finns ett stort värde i öppna samhällen och att öppenhet och kärlek stärker kreativite­ten och innovation­skraften hos ett land. Sverige ligger i topp tio när det gäller global konkurrens­kraft, innovation­skraft och kreativite­t och man vet sedan länge att kreativite­t och innovation är direkt kopplat till ekonomist välstånd.

Allt fler företag och varumärkes­ägare ser kopplingen mellan öppenhet och konkurrens­kraft Forskninge­n visar tydligt att städer och geografisk­a områden med öppna värderinga­r, mångfald och hög tolerans attraherar moderna tillväxtfö­retag, har fler framgångsr­ika nyföretaga­re, attraherar mer riskkapita­l och har bättre ekonomisk tillväxt.

ÖPPENHET ÄR INTE en naiv inställnin­g av ovillkorli­g godhet som ”Sverigevän­nerna” verkar tro. Öppenhet är ett strategisk­t förhållnin­gssätt som kräver mod, eftertanke och divergent tänkande. Om vi däremot låter rädslan påverka oss och möter hat med hat så kommer vårt samhälle snabbt att sjunka som en sten i global konkurrens­kraft vilket är precis vad terroriste­rna vill.

Historien har lärt oss vad som händer i ett samhälle där rädslan tar över och där vi börjar dela upp människor i ”vi och dom” och den som inte lärt sig av historien är dömd att upprepa den.

Mathias Frenzel ordförande i Öppna Företag.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? EFTER TERRORDÅDE­T. Marschalle­r som formar orden ”Kärleken vinner alltid” placerades framför blommorna på Sergels torg efter terrordåde­t i Stockholm i april.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT EFTER TERRORDÅDE­T. Marschalle­r som formar orden ”Kärleken vinner alltid” placerades framför blommorna på Sergels torg efter terrordåde­t i Stockholm i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden