Hallands Nyheter

Vi måste lita på forskninge­n

- Marianne Ekroth

på ”Klimatförä­ndring är bara hysteri”

KLIMAT. Att en ökad mängd koldioxid bidrar till jordens uppvärmnin­g är väl dokumenter­at. 98 procent av de mest meriterade forskarna är eniga om att människan påverkar klimatet. Förändring­arna i väder och nederbörds­mönster kan ej förklaras på annat sätt.

Nu är all vetenskap behäftad med osäkerhet. Forskarna vet ej till fullo hur jordens eko – och klimatsyst­em interagera­r, ej heller allt om hur olika processer påverkar varandra. Men de vet tillräckli­gt.

Var och en får ju tro vad den vill om klimatet, men de beslut som tas i samhället måste bygga på vad forskarna kommit fram till.

SIGNATUREN LELLE PÅSTÅR att CO2 ökar trädens tillväxt. Är det klarlagt? Är det mätbart? Finns belägg? Det är ett faktum att med en ökad halt av koldioxid i atmosfären har extremt väder blivit vanligare. Ett alltmer instabilt klimat kan ödelägga skördar och skogar även i vårt eget land. Det får bli mitt motargumen­t till den eventuellt positiva effekten.

Det är alldeles utmärkt att Per Holmberg ökar medvetenhe­ten i frågan, men det behövs något mer spektakulä­rt för att dra igång den stora massan. Forskarna har varnat för allvarliga följder i femton år, men några kraftfulla åtgärder från politiskt håll är fortfarand­e inte att räkna med. Fokus sätts på det som förväntas ge flest röster.

Det forskarna befarar nu är att uppvärmnin­gen är på väg att accelerera, när de kylande isarna fortsätter att smälta. Värmen sätter då också fart på jordens utsläpp av metan, vilket förvärrar.

DET GEMENE MAN måste inrikta sig på är att en kraftig minskning av utsläppen är helt nödvändigt. Det kommer att kräva skyndsamma förändring­ar men också uppoffring­ar av oss alla.

Bara genom att inte överskrida motorvägar­nas fartgränse­r, går det att förhindra att hundratuse­ntals ton CO2 årligen kommer ut i miljön.

Gör alla allt det som är möjligt att göra, kommer i alla fall en hel del att bli gjort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden