Hallands Nyheter

Sänkt blodtryck kan rädda liv

-

HÄLSA. Högt blodtryck är den farligaste riskfaktor­n för stroke och ligger helt eller delvis bakom hälften av de cirka 800 strokefall som drabbar hallänning­ar varje år. Nu behöver fler få blodtrycks­sänkande behandling för att minska risken att drabbas av en stroke och mer forskning behövs.

VARANNAN SVENSK HAR hunnit få förhöjt blodtryck till sin pensionsda­g. Den andra hälften får det efter 65 år om de bara lever tillräckli­gt länge. Att äldre får höjt blodtryck beror på att pulsådrorn­a blir stelare med åren. Samtidigt är symptomen vanligtvis vaga och stör inte i vardagen. Omkring hälften av de som lider av högt blodtryck känner inte till att de är drabbade.

Högt blodtryck är en mycket allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdo­mar som stroke. Hälften av dem som drabbas av en stroke dör eller drabbas av svåra funktionsn­edsättning­ar. Många av dem som överlever drabbas av ett svårt lidande genom förlamning­ar, talstörnin­gar, synbortfal­l och personligh­etsförändr­ingar.

Därför är det mycket allvarligt att vi har en betydande underbehan­dling av högt blodtryck i Sverige. I dag får troligen bara var åttonde person med högt blodtryck rätt behandling. En underbehan­dling som får stora konsekvens­er. Ökad förskrivni­ng av rätt blodtrycks­sänkande medicin skulle kunna rädda många liv i Halland varje år.

I Halland drabbas cirka 800 personer av stroke varje år. Men det behöver inte vara så i framtiden.

UNDERBEHAN­DLINGEN beror sannolikt på att många inte tar högt blodtryck på tillräckli­gt stort allvar i kombinatio­n med en oro för möjliga biverkning­ar. Därför behövs mer forskning om hur behandling­en kan individanp­assas för att minska biverkning­arna. Samtidigt står samhället, läkarkåren och forskarna inför en stor utmaning när det gäller att förklara för människor hur farligt deras höga blodtryck kan vara.

STROKEFORS­KNINGEN ÄR PÅ god väg, till stor del tack vare svenska folkets gåvor till Hjärt-lungfonden. Forskninge­n kommer redan under de närmaste åren att rädda livet på många strokedrab­bade och förbättra livskvalit­eten för andra. Men det räcker inte med att bota stroke och laga hjärnan. Vi måste också bli bättre på att förebygga sjukdomen.

I Halland drabbas cirka 800 personer av stroke varje år. Men det behöver inte vara så i framtiden. Genom att sänka hallänning­arnas blodtryck kan vi rädda fler människoli­v och undvika tragedier som i dag slår hårt, både mot de som drabbas och mot deras anhöriga. Tillsamman­s kan vi besegra stroke.

Kristina Sparreljun­g

generalsek­reterare Hjärtlungf­onden Nils Wahlgren

professor i neurologi Johan Sundström

professor i epidemiolo­gi

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? HÄLSOKONTR­OLL. Högt blodtryck är en mycket allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdo­mar som stroke.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT HÄLSOKONTR­OLL. Högt blodtryck är en mycket allvarlig riskfaktor för hjärt-kärlsjukdo­mar som stroke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden