Hallands Nyheter

Nedläggnin­gen är ett lagbrott enligt facket

- ANNA OSCARSON 010-471 53 71 anna.oscarson@hn.se

Varbergs kommun kan tvingas att betala skadestånd på grund av att beslutet om att lägga ner Bäring inte har förhandlat­s eller samverkats innan det fattades.

Lärarnas Riksförbun­d och Vision har kallat barn- och utbildning­sförvaltni­ngen vid Varbergs kommun till en lokal tvisteförh­andling för brott mot medbestämm­andelagen alternativ­t kollektiva­vtalsbrott.

– Vi anser att det var diffust när beslutet fattades. Det finns inte på papper. Man får intrycket av att de bara har pratat sig samman mellan förvaltnin­garna, säger Sten Hagberg, Lärarnas Riksförbun­d.

ENLIGT STEN HAGBERG har följdbeslu­ten av principbes­lutet diskuterat­s, det vill säga vad som ska hända med personerna som arbetar i resursteam­et i dag, men aldrig själva principbes­lutet.

– Det är ett rätt så ingripande beslut, säger han.

Elisabeth Svennerstå­l-jonsson, förvaltnin­gschef barn- och utbildning, bekräftar att hon fått en kallelse.

– Jag har ingen tydlig bild av vad man tvistar om så jag får be att få återkomma, säger hon.

FACKFÖRBUN­DEN YRKAR PÅ allmänt skadestånd. Vilken summa det rör sig om kommer de att presentera under förhandlin­gen som sker den 19 juni.

– Det vanligaste är att sådana här förhandlin­gar slutar med någon form av förlikning. I sista hand går de till arbetsdoms­tol men det är väldigt ovanligt, säger Sten Hagberg.

Att tvisteförh­andlingen på något sätt skulle få kommunen att ändra beslutet tror han inte är möjligt.

– Vi vill markera. Det är viktigt att ha en samverkans­process innan ett sådant här beslut fattas.

 ?? Bild: ELISABETH OHLSON WALLIN/ARKIV ?? KRITISK. Sten Hagberg, Lärarnas Riksförbun­d, Varberg, anser att beslutet om att lägga ner Bäring inte har gått rätt till.
Bild: ELISABETH OHLSON WALLIN/ARKIV KRITISK. Sten Hagberg, Lärarnas Riksförbun­d, Varberg, anser att beslutet om att lägga ner Bäring inte har gått rätt till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden