Hallands Nyheter

Varbergsfo­rskare har hittat liv i urberget

ORGANISMER: SKA HA KLARAT SIG UTAN SOLLJUS OCH SYRE Lite om: Henrik Drake

- OLOF SVAHN olof.svahn@hn.se

Under flera års tid har Henrik Drake, forskare i miljöveten­skap vid Linnéunive­rsitetet och bosatt i Varberg, samlat in och analyserat urbergspro­ver tillsamman­s med ett forskartea­m från Sverige, Storbritan­nien och Tyskland.

PROVERNA KOMMER FRÅN borrkärnor från tre platser i Oskarshamn och Forsmark. Och upptäckten är spår av mikroorgan­ismer, vissa från 400 miljoner år tillbaka.

– Vi har hittat odiskutabl­a bevis på att liv har funnits i dessa bergarter, säger Henrik Drake. Och det var överraskan­de att vi hittade så mycket, och i något så vanligt och tråkigt som i urberget.

Mikroorgan­ismerna som Henrik Henrik Drakes upptäckt har det skrivits mycket om. Bland annat i Sveriges Radio, Ny Teknik, och på vetenskaps­sidan Science Daily. * * * *

ORGANISMER­NA SKA OCKSÅ ha producerat metangas. Ett viktigt tilllägg i vår förståelse kring miljön och växthusgas­utsläpp, men också för jakten efter liv på andra planeter, menar Henrik Drake.

Forskaren Henrik Drake har upptäckt spår av 400 miljoner år gamla mikroorgan­ismer, långt ner i Sveriges berggrund. – Det här är ännu en bricka i det stora pusslet, både för livets begränsnin­gar på jorden och på andra planeter, säger Drake.

”Vi har hittat odiskutabl­a bevis på att liv har funnits i dessa bergarter”

HENRIK DRAKE

FÖRUTSÄTTN­INGARNA VERKAR vara på plats och enligt Henrik Drake är chansen större att vi hittar liv inuti Mars röda berg än på planetens yta. Men då kanske det inte handlar om livs levande mikroorgan­ismer, utan snarare deras gravplatse­r.

– De här sprickorna är perfekta kyrkogårda­r för mikrober, och de kan bevaras där i flera miljarder år.

 ?? Bild: HENRIK DRAKE ?? SPÅR AV LIV. En närbild av de mineralkri­staller Henrik Drake har analyserat och på dem fanns det spår av liv. Forskare och projektled­are i biologi- och miljöveten­skap på Linnéunive­rsitetet Arbetar i Stockholm, längs östkusten och i Göteborg. Familj:...
Bild: HENRIK DRAKE SPÅR AV LIV. En närbild av de mineralkri­staller Henrik Drake har analyserat och på dem fanns det spår av liv. Forskare och projektled­are i biologi- och miljöveten­skap på Linnéunive­rsitetet Arbetar i Stockholm, längs östkusten och i Göteborg. Familj:...
 ?? Bild: PRIVAT ?? FORSKAREN.
Bild: PRIVAT FORSKAREN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden