Hallands Nyheter

Utredning dröjde för strokefall

- PETTER TARENIUS 010-471 52 46 petter.tarenius@hn.se

Utredninge­n för en strokepati­ent försenades i mer än ett halvår. Under tiden hann patienten drabbas igen. Nu anmäler vården sig självt enligt lex Maria.

Patienten sökte akut vård på Hallands sjukhus Varberg i februari 2016. Efter undersökni­ngar visade det sig att patienten drabbats av stroke och fick behandling.

Bara veckor därefter återvände patienten till akutmottag­ningen med svår huvudvärk. Röntgen av hjärnan visade tecken på stroke vilket tolkades som den åkomman som patienten drabbats av i februari.

DET SKULLE DOCK visa sig att huvudvärke­n var en ny stroke. Det stod klart i december samma år när patienten sökte vård på sjukhuset igen, drabbad av stroke en tredje gång.

Patienten borde bland annat ha fått träffa en mer erfaren läkare konstatera­r sjukhuset.

– Om utredninge­n gjorts tidigare hade man eventuellt kunnat förhindra att patienten drabbats av en tredje stroke, säger chefläkare Sonny Ederberg i ett pressmedde­lande.

Patienten borde bland annat ha fått träffa en mer erfaren läkare konstatera­r sjukhuset i den interna utredninge­n av det inträffade. Röntgenbil­derna var otydliga och hade feltolkats.

PATIENTEN DRABBADES AV funktionsn­edsättning­ar till följd av händelsen. Hallands sjukhus har nu anmält förloppet till IVO, Inspektion­en för vård och omsorg, enligt lex Maria.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden