Hallands Nyheter

Leghammar vill se tidiga insatser

- YVONNE PERSSON 010-471 51 84 yp@hn.se

Halland har förutsättn­ingar att bli en föregångar­e när det gäller arbetet med att främja barns och ungas hälsa. Det menar Halmstadpo­litikern Hans Leghammar, som just avslutat ett två år långt uppdrag som ordförande för en nationell programber­edning.

”I dag använder vi pengarna när skadan redan är skedd”

HANS LEGHAMMAR

Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som står bakom uppdraget som nu resulterat i två rapporter. Den ena beskriver nuläget när det gäller barns och ungas hälsa och den andra ger förslag på hur stat, kommuner och landsting kan utveckla sitt arbete.

– Det finns egentligen varken brist på pengar eller kunskap, men nu behöver det bli mer action. I dag använder vi merparten av pengarna när skadan redan är skedd. Vi vill att man vänder på pyramiden och fokuserar på förebyggan­de insatser, säger Hans Leghammar.

INSPIRATIO­N HAR BLAND annat hämtats från Canada, Skottland och Australien, där man länge arbetat mer långsiktig­t och sammanhåll­et med frågorna.

– Man har också fokus på just tidiga insatser. I Skottland får till exempel 15-20 procent av alla barn ett samordnat och tidigt stöd. Det handlar inte om några kostsamma insatser, utan om att fånga upp behoven tidigt, oavsett om det handlar om dyslexi, adhd eller sociala problem, säger Hans Leghammar.

Enligt programber­edningen är det framför allt stuprörstä­nket som är det stora problemet i Sverige. Många aktörer arbetar med barns hälsa, men sällan tillsamman­s.

– För att få en förändring tror vi att politikern­a måste beställa ett helhetsgre­pp i sina beslut och underlätta gränsövers­kridande samarbeten, säger Hans.

INOM REGION HALLAND finns redan planer på att arbeta med en så kalllad hälsokommi­ssion, där barn och unga kan bli ett fokusområd­e.

– Människorn­a som jobbar med dessa frågor finns redan, men vi behöver koppla ihop dem. Exakt hur kommission­en ska arbeta är inte helt klart, säger Mats Eriksson (M), regionstyr­elsens ordförande.

– Halland skulle kunna bli en föregångar­e. Vi är ett lagom stort län och har redan ett bra samarbete mellan regionen och kommunerna, menar Hans Leghammar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden