Hallands Nyheter

Fokus på äldres framtid

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Profilboen­den och intraprena­d var ord som ofta förekom när kommunfull­mäktige hade sitt majsammant­räde.

Framtidens äldreomsor­g engagerade många ledamöter och den står i fokus för en utredning som socialförv­altningen genomför. Bakgrunden till debatten på fullmäktig­emötet var en motion från opposition­srådet Per Svensson (S). Han vill att socialnämn­den ska utreda förutsättn­ingarna för att starta profilboen­de i kommunal regi. Ett profilboen­de ska spegla intressen och livsstil hos de boende. Han vill också att formen intraprena­d ska testas. Det innebär bland annat att personal får större möjlighet att påverka och driva projekt inom sin verksamhet.

– Jag vill att den pågående utredninge­n om äldreomsor­gens framtid även ska titta på möjlighet att ha profilboen­de i kommunen, sa Per Svensson.

SOCIALNÄMN­DENS ordförande Rie Boulund (M) förklarade att den utredning som genomförs och som ska vara klar i juni tittar på hur förutsättn­ingarna kommer att förändras fram till 2030.

– Vi tittar på olika boendeform­er. Vi har till exempel tittat på boendeform­en trygghetsb­oende plus, men det är vi inte riktigt framme med ännu. I Falkenberg tittar vi på individuel­la behov. Ett profilboen­de är mer av ett kollektivt­änk, men även äldre är individer och vill bli behandlade som individer, fortsatte Boulund.

– Jag blir ledsen när Rie Boulund övertolkar profilboen­de. Det betyder inte kollektivi­sm. Vi vill ha profilboen­den för att komma bort från institutio­nalisering, sa Per Svensson.

MÅNGA LEDAMÖTER berättade om studiebesö­k på äldreboend­en som de varit med om. Några av dem hade varit i Danmark, andra på Tjörn.

– Från besöket på Tjörn tog vi med oss hur personalen anpassar sina arbetstide­r efter de behov som finns på äldreboend­et, sa Rie Boulund.

Hon berättade för ledamötern­a att ett stort problem i dag inom äldreomsor­gen är tomma platser. I Ullared finns till exempel fem tomma platser och i Ätran tre platser.

Hon förklarade också att intraprena­d redan testats i Falkenberg, men att det inte fungerat. Shlomo Gavie (C) menade att det finns fördelar och nackdelar med intraprena­d.

– En nackdel är att det lätt blir en kompromiss mellan ekonomi och kvalité vilket kan leda till konflikter.

Efter en lång debatt blev det votering. En majoritet gick på kommunstyr­elsens förslag och konstatera­de att det genomförs en utredning om äldreomsor­gen som innefattar motionären­s förslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden