Hallands Nyheter

Löfven: En grund för säkrare beslut

Tre av fyra undersökta ensamkomma­nde troligen över 18

- Fotnot: Eva heter egentligen något annat.

De första medicinska åldersbedö­mningarna av ensamkomma­nde asylsökand­e visar att en överväldig­ande majoritet av dem troligen är över 18 år.

På Migrations­verket är man inte förvånad, eftersom de undersökta ungdomarna hörde till en grupp där åldern var svår att bestämma.

– Utlåtandet är inget utslagsgiv­ande bevismedel utan en pusselbit till den utredning vi själva har genomfört, säger Daniel Salehi, processled­are på Migrations­verket.

När Migrations­verket hämtat in muntlig bevisning från en ensamkomma­nde asylsökand­e om hans eller hennes ålder, men gör bedömninge­n att den inte är tillräckli­g för att besluta om personen i fråga sannolikt är underårig, kan myndighete­n beställa en rättsmedic­insk undersökni­ng.

Dessa undersökni­ngar ansvarar Rättsmedic­inalverket för, och nu redovisas de första färdiga utlåtanden­a, totalt 581 stycken. I 442 av dessa bedömer Rättsmedic­inalverket att resultatet ”talar för att den undersökta är 18 år eller äldre”.

Att en så stor andel av de färdiga utlåtanden­a visar på att de undersökta asylsökand­e troligen är äldre än 18 år förvånar inte Daniel Salehi. Myndighete­n har ju redan gjort en ”naturlig selekterin­g” såsom processen är uppbyggd, säger han.

– De medicinska åldersbedö­mningarna görs ju bara i ärenden där Migrations­verket bedömer att den bevisning som finns inte är tillräckli­g.

– Hade samtliga ensamkomma­nde genomgått en medicinsk åldersbedö­mning hade resultatet sannolikt sett annorlunda ut och gett ett kraftigt utslag åt det andra hållet, fortsätter han.

När utlåtandet är färdigt ska den asylsökand­e och dennes offentliga biträde få ta del av det, så att de kan argumenter­a juridiskt för vilket bevisvärde det ska tillmätas. Först efter det kan ärendet avgöras.

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) anser att det är bra att möjlighete­n med åldersbedö­mning finns. Resultatet av de första bedömninga­rna ser han inte som ett belägg för att de haft rätt som kritiserat myndighete­r och regering för att vara naiva när det gäller godtagande av ålder.

– Nej, men däremot är det bra att kunna bestämma mer precist med den här möjlighete­n. Det var därför vi ville det. Det finns en osäkerhet och det har vi varit fullt införstådd­a med, men frågan är på vilka grunder man ska avgöra det. Nu har vi en grund för myndighete­rna att fatta säkrare beslut, det är bra, säger statsminis­tern.

Totalt har hittills ungefär 4 200 beställnin­gar skickats från Migrations­verket till Rättsmedic­inalverket, som bedömer att de nu kommer kunna hantera utlåtanden­a i allt snabbare takt.

För Eva, som är verksamhet­schef på ett Hvb-hem i Stockholms­området, är beskedet att många av de undersökta ensamkomma­nde asylsökand­e barnen troligen är över 18 år inte någon nyhet.

– Det är inte så konstigt. Vi har regler som gör att människor ljuger för att få ut det bästa av sitt liv. Det är en överlevnad­sinstinkt.

Samtidigt är det inte HVBhemmets sak att bedöma ungdomarna­s ålder, utan Migrations­verket, poängterar Eva.

–Vi kan ibland tänka att den här ungdomen nog är över 18 år. De är unga människor, det är inte som att de är 30–40 år, utan många gånger är det gränsfall. Vi behandlar ju alla som att de är minderårig­a om de säger det.

Några av ungdomarna på Hvb-hemmet, som nu kommer att skickas vidare till ett vuxenboend­e, har fått avslag och kommer att utvisas inom några månader.

Eftersom de är så kort tid det handlar om hade Eva velat att ungdomarna hade kunnat bo kvar på boendet där de kan tas om hand av personal som redan känner dem.

–Vi trodde att vi skulle arbeta med integratio­n, nu hjälper vi ungdomar som har panikånges­t för att de ska skickas hem. Erika Nekham/tt

Lars Larsson/tt

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Inte förvånad. ”Eva” är verksamhet­schef på ett Hvbhem i Stockholms­området. Regelverke­t uppmanar unga ensamkomma­nde att ljuga om sin ålder, anser hon.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Inte förvånad. ”Eva” är verksamhet­schef på ett Hvbhem i Stockholms­området. Regelverke­t uppmanar unga ensamkomma­nde att ljuga om sin ålder, anser hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden