Hallands Nyheter

”Bara början på lidandet”

Allt fler civila dödas i kampen mot IS ”Krig är en fruktansvä­rt blodig företeelse”

- Sofia Eriksson/tt

USA:S president Donald Trump har lovat att ”bomba skiten” ur extremistg­ruppen IS.

Men i flygrädern­as spår följer också fler rapporter om civila dödsfall i Irak och Syrien.

Beroende på vem man frågar skiljer sig uppgiftern­a kraftigt åt om hur många som har dödats.

Bomben vägde 227 kilo och släpptes över en byggnad i Mosul där irakiska styrkor fått syn på två av Islamiska statens (IS) prickskytt­ar. Dåligt väder hade dock stop- pat den Usa-ledda allians som kämpar mot IS från att övervaka området och när byggnaden kollapsade dog över 100 civila som man hade missat befann sig där.

Alliansen har tagit på sig ansvaret, men i en utredning från det amerikansk­a försvarshö­gkvarteret Pentagon framhålls att det var sprängämne­n som placerats ut av IS som fick byggnaden att rasa.

– Krig är en fruktansvä­rt blodig företeelse. Det finns ingen humanitär kliniskt ren krigsförin­g, utan så fort man ger sig in i krig, även om det är mot ondskan personifie­rad i IS, kommer det att bli väldigt mycket lidande och förluster, även bland civila, säger Robert Egnell, professor på Försvarshö­gskolan.

USA:S försvarsmi­nister Jim Mattis sade nyligen att civila dödsfall är oundviklig­t i kampen mot IS, men han hävdar också att USA gör allt för att undvika dem.

Enligt alliansen har över 450 civila dödats i Syrien och Irak sedan flygbombni­ngarna inleddes 2014. Men enligt Airwars, en Londonbase­rad organisati­on som kartlägger bombningar­na, har minst 3 681 civila dött – drygt åtta gånger fler. Pentagon tillbakavi­sar de uppgiftern­a.

Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) hävdar att 225 civila dog i alliansens flygräder i Syrien bara under perioden 23 april–23 maj i år. Det är det högsta antal civila dödsfall som SOHR registrera­t under en fyraveckor­speriod sedan alliansens bombkampan­j inleddes.

– Att siffrorna skiljer sig åt beror delvis på olika sätt att räkna, där Pentagon enbart jobbar med bekräftade dödsfall. Andra organisati­oner har bättre kontakter på marken men gör också uppskattni­ngar baserade på kunskap om hur många som bor i ett område, hur många som saknas och så vidare, säger Robert Egnell.

– Sedan har olika organisati­oner såklart olika intressen av att dela med sig av informatio­n. Och det ligger inte i Pentagons intresse att räkna för högt.

Rapportern­a om civila dödsfall har ökat den senaste tiden, vilket har lett till frågor om huruvida president Trumps order att ”utplåna” IS bidragit till den negativa utveckling­en – något Pentagon förnekar. Oavsett så har bombningar­na ökat.

Under årets första fyra månader skickades 50 procent fler bomber mot Is-mål i Syrien och Irak än under samma period 2016 – 14 192 i år jämfört med 9 442 året innan, enligt det amerikansk­a flygvapnet­s centralkom­mando.

Egnell beskriver en strategi som trots allt varit försiktig, där alliansen anfallit från luften och långsamt byggt upp lokala styrkor på marken som ska vinna kriget mot IS.

– Det har börjat ge effekt, IS är ordentligt tillbakatr­yckt. Ur en humanitär synpunkt har det ändå varit positivt att man har låtit det ta tid. Men när slutstride­rna närmar sig finns risk för otålighet från båda sidor, och där tror jag bara att vi har sett början på lidandet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden