Hallands Nyheter

Duplantis uttagen till VM

- CARL GÖRANSSON/TT

17 år, världsetta – och nu även klar för VM. Armand Duplantis är uttagen till sommarens friidrotts­mästerskap i London. – Han hoppar så otroligt bra, säger Karin Torneklint.

Sedan tidigare var fem maratonlöp­are uttagna och på tisdagen fördubblad­e förbundska­ptenen den svenska truppen med fem nya namn.

Bland de Vm-klara finns nu också 17-åriga stavhoppsk­ometen Armand Duplantis, fortfarand­e världsetta utomhus i år efter 5,90-hoppet i Austin i april. Ett busenkelt val för Torneklint, med tanke på Duplantis sensatione­lla utveckling.

– Han är ju mer eller mindre född stavhoppar­e, men det är väldigt imponerand­e. Han kommer att tävla ganska sparsamt i landslaget i sommar, men VM vill ha absolut vara med på, säger hon.

INFÖR VM SER det ut som att den svenska friidrotts­publiken i alla fall får en möjlighet att stifta närmare bekantskap med Louisiana-bon Duplantis. Den 7 juli avgörs lagsm i Borås och Armand Duplantis väntas tävla för Upsala IF då, eventuellt efter att ha tävlat i Diamond League-galan i Lausanne kvällen innan. Senare i juli ska Duplantis, som den gångna helgen blev fyra i Diamond League-debuten, också vara med i junior-em i italienska Grosseto.

Övriga nya namn i den svenska Vm-truppen:

Daniel Ståhl, diskus: ...tvåa i världsårsb­ästalistan och har redan kastat längre än 68 meter i tre tävlingar. Sveriges största medaljhopp med drygt två månader till VM.

Fredrik Samuelsson, tiokamp: ...8172 poäng i helgens tävling i Götzis innebar personbäst­a med nästan 300 poäng. 22-årige Samuelsson är därmed femma genom tiderna i Sverige.

Meraf Bahta, 1 500 meter: ...är uttagen på 1 500, men det är inte säkert att det blir den distansen hon springer i VM. Bahta är även aktuell på 5 000 och 10 000, men klart är att 1 500 och 10 000 inte går att kombinera på grund av tävlingssc­hemat.

Fanny Roos, kula: ...lite i skymundan av de svenska medaljörer­na blev Roos fyra i inomhus-em i våras. Även utomhussäs­ongen har börjat bra och Roos har förbättrat personbäst­at till 17,62.

KARIN TORNEKLINT RÄKNAR med att det till slut blir runt 25 blågula friidrotta­re i London. Förhoppnin­gen är att truppen inte ska lämna VM utan medalj.

– Vi vill verkligen ta någon medalj. Just nu ser det väldigt ljust ut med tanke på att Armand är världsetta, Daniel världstvåa och Meraf världsetta (på 10 000). Även om det är tidigt på säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden