Hallands Nyheter

Två konstnärer i samma familj

- OSKAR CARLSSON 010-471 5150 oc@hn.se

Ett samspel mellan trygghet och otrygghet – det blir resultatet när konstnärsp­aret Hallberg ställer ut tillsamman­s.

– Vi har ställt ut här minst fyra gånger tidigare, säger Monica Hallberg.

Hon och maken Lars Hallberg gör oftast separatuts­tällningar och deras uttryck och stil är väldigt olika. Men ibland, som nu, visar de sin konst tillsamman­s.

– Jag jobbar ju mycket med det öppna landskapet, miljön där vi är bosatta och dess olika dagrar, säger Lars och syftar på naturen kring Trönninge i Halmstad där paret bor.

HANS AKRYLMÅLNI­NGAR riktar ljuset mot horisonten och kontrasten mellan himmel och jord. Spegling, Skymning, Släpljus, Vinter – är några av titlarna på Lars tavlor. Monica å andra sidan, ställer människan i centrum. Hennes textilverk går på djupet kring aktuella ämnen och berättelse­r i vår omvärld. Svarta fåglar är återkomman­de motiv.

– De kan verka som människor, men också som en symbol för flykt, berättar Monica.

ETT ANNAT MOTIV som hon gärna återkommer till är den beslöjade kvinnan.

– Kvinnan bakom slöjan intressera­r mig och jag skulle gärna vilja veta mer om hennes tankar.

En av Monicas tavlor föreställe­r

”Du visar en tryggare värld” KONSTNÄREN MONICA HALLBERG om maken Lars Hallbergs konst

en grupp personer som trängs i en båt på öppet hav. Det är svårt att inte dra parallelle­r. Jag upplever din konst som väldigt mörk, håller du med?

– Ja, men det man ser och hör i världen är mörkt, säger Monica.

Verken plockas upp ur kassarna och läggs på golvet utmed väggarna. Paret förbereder den utställnin­g som nu finns att se i Sparbanksh­allen i Falkenberg. Monica har gjort en skiss över hur tavlorna ska hänga och Lars berättar att de brukar komma bra överens när de arbetar tillsamman­s.

DE HAR VARIT gifta sedan 1969, har tre barn ihop och barnbarn på det. Lars var konstnär redan när det träffades, men Monica som tidigare arbetade som sjuksköter­ska, blev det först 1980. Jag frågar om deras konst kompletter­ar varandra. Monica vänder sig mot Lars:

– Du visar en tryggare värld, säger hon.

– Ja, jag målar det trygga och du skildrar det otrygga, svarar Lars och båda skrattar lätt.

UTSTÄLLNIN­GEN ÖPPNADE I måndags och verken visas sedan fram till 29 juni. Utställnin­gen arrangeras av Mellersta Hallands Konstfören­ing som i år firar 50 år.

”Ja, jag målar det trygga och du skildrar det otrygga”

LARS HALLBERG

 ?? Bild: OSKAR CARLSSON ?? TEXTIL OCH AKRYL. HN träffar det gifta konstnärsp­aret Monica och Lars Hallberg när de förbereder sin gemensamma utställnin­g som nu går att se i Sparbanksh­allen i Falkenberg.
Bild: OSKAR CARLSSON TEXTIL OCH AKRYL. HN träffar det gifta konstnärsp­aret Monica och Lars Hallberg när de förbereder sin gemensamma utställnin­g som nu går att se i Sparbanksh­allen i Falkenberg.
 ??  ?? DEN RÖDA CYKELN. Monica Hallberg
DEN RÖDA CYKELN. Monica Hallberg
 ??  ?? SPEGLING. Lars Hallberg.
SPEGLING. Lars Hallberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden