Hallands Nyheter

Nickelback är tillbaka med Feed the machine

MUSIK: KANADENSIS­KA BANDET LADDAR MED NY SKIVA OCH TURNÉ

- MARIA HALL/TT

Under några år har det varit tyst från Nickelback. Nu kommer ett nytt album, och en omfattande turné, men först till sen vår eller tidig sommar 2018 siktar bandet på att komma till Sverige.

– Det nya albumet är äkta Nickelback, säger Ryan Peake, gitarrist i bandet.

SENAST BANDET SLÄPPTE ny musik var 2014 då albumet No fixed address med hits som What are you waiting for? och Edge of a revolution kom ut. Till det nya albumet har redan flera singlar släppts, bland annat titelspåre­t Feed the machine som kom i februari.

– Låten var ett enkelt val som första singel, det var den enda som var klar, säger basisten Mike Kroeger som tillsamman­s med Ryan Peake

och sångaren Chad Kroeger är på besök i Sverige.

Bandet beskriver sitt nionde album som en återkoppli­ng till de

tidigaste albumen, som släpptes under 90-talet.

– Det är ett riktigt rockalbum, säger Ryan Peake.

Under de senare albumen har Nickelback experiment­erat mer och lekt med musiken, men bandmedlem­marna säger att de gått tillbaka till sitt ursprungli­ga sound med de nya låtarna.

– Just eftersom vi ville visa på det riktiga rocksounde­t var jag lite osäker på vår andra singel, Song on fire. Den är ju mer av en ballad, och kanske inte exakt den låt som beskriver albumet bäst, säger Ryan Peake.

MEN TROTS VISS osäkerhet säger han och Mike Kroeger att de släppta singlarna tagits emot väl. De poängterar dock att det endast är de inbitna fansen som lyssnar nu, och att det först är senare som resten börjar lyssna på musiken.

Efter TT:S intervju väntar en exklusiv lyssning av det nya albumet för ett antal utvalda fans på Spotifys kontor i Stockholm, något Ryan Peake och Mike Kroeger ser mycket fram emot.

– Det här är faktiskt min favoritdel när man släpper ett album, väntan på vad fansen ska säga, säger Mike Kroeger och knyter händerna lite nervöst i knät.

I sommar väntar en stor turné för bandet, men fram till oktober kommer de bara att spela i Nordamerik­a. Efter de spelningar­na vill bandet komma till Europa, och siktar på att göra en konsert i Sverige under sen vår eller tidig sommar nästa år.

BANDET HAR TIDIGARE bara gjort tre spelningar i landet, två i Stockholm och en i Göteborg. Speciellt bra minnen har de av att spela i Globen, en arena de säger är olik alla andra.

– Det finns ingen annan i världen som har en sådan form, det är spännande, säger Mike Kroeger.

– Spelningar­na här har alltid varit väldigt roliga. Publiken är som vanligt fantastisk, tillägger Ryan Peake.

Han beskriver viljan att lyssna på musik som grundlägga­nde, något som finns hos alla människor, oavsett var i världen de befinner sig.

– Speciellt kul är det att framföra låtar som How you remind me och Burn it to the ground, då hör och ser man verkligen hur publiken reagerar och sjunger tillbaka till oss, säger Ryan Peake.

 ?? Bild: RICHARD BELAND ?? ÅTERVÄNDER TILL RÖTTERNA. Nickelback startades i Kanada 1995 och består av trummisen Daniel Adair, gitarriste­n Ryan Peake, sångaren Chad Kroeger och hans bror, basisten Mike Kroeger.
Bild: RICHARD BELAND ÅTERVÄNDER TILL RÖTTERNA. Nickelback startades i Kanada 1995 och består av trummisen Daniel Adair, gitarriste­n Ryan Peake, sångaren Chad Kroeger och hans bror, basisten Mike Kroeger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden