Hallands Nyheter

Många svenskar köper elfenben illegalt

-

Efterfråga­n på elfenben har lett till en massiv tjuvjakt på elefanter i Afrika.

Ändå finns det svenskar som köper elfenben när de är utomlands, enligt en undersökni­ng av Världsnatu­rfonden (WWF).

Undersökni­ngen, som utförts av Sifo, bygger på intervjuer med drygt 1 000 svenskar som under de senaste fem åren rest till Afrika, Kina, Thailand, Vietnam eller Malaysia.

Av dem svarar två procent att de köpt elfenben, i form av smycken, prydnadssa­ker, eller liknande, de senaste fem åren. Två procent har köpt elfenben för mer än fem år sedan.

Det innebär, om urvalet är representa­tivt, att tusentals svenskar har köpt elfenben under sina utlandsres­or de senaste åren.

– Det är förvånansv­ärt att det är så många. För ett par årtionden sedan skulle man ha kunnat tala om ren okunskap, men inte nu längre, säger Allan Carlson, ansvarig för Afrikafråg­or på WWF i Sverige.

Han påpekar att det är illegalt att ta in elfenben i Sverige eller EU utan tillstånd.

Enligt undersökni­ngen är det främst yngre personer som köper elfenben. Sju procent av de svarande i åldern 18-29 år uppger att de har fört med sig elfenben hem till Sverige – nästan dubbelt så högt som genomsnitt­et för samtliga svarande.

– Det är lite skrämmande. Man förväntar sig att den yngre åldersgrup­pen ska vara den mest upplysta, säger Allan Carlson.

Roland Johansson/tt

 ?? FOTO: AP/ARKIV ?? Prydnadsfö­remål av elfenben i Peking, Kina. Merparten av elfenbenet kommer från elefanter som dödats illegalt i Afrika.
FOTO: AP/ARKIV Prydnadsfö­remål av elfenben i Peking, Kina. Merparten av elfenbenet kommer från elefanter som dödats illegalt i Afrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden