Hallands Nyheter

Inte rotlös.

Lars Löfgren har koll på sina anfäder. Genom arkiv och kontakter har han forskat fram en del.

- Bild: ANNIKA KARLBOM LENA BERGLUND 010-471 53 63 lena.berglund@hn.se

Lars Löfgren, 80, har koll på tusen släktingar. Helst vill han veta så mycket som möjligt om dem. Allt finns snyggt presentera­t på hans intressant­a hemsida.

Med en fot i historien, en fot i framtiden och en extrafot i fotbollen har Lars Löfgren alltid haft mycket att berätta. Han är släktforsk­are, datornörd och intensiv boisare med fönsteruts­ikt över Påskbergsv­allens fotbollspl­an. Han tycker att det är viktigt att göra det man tycker om och undvika det som är tråkigt.

Lars var mellanbarn i syskonskar­an på tre, pappan var ölutkörare och mamman hemmafru. Som de flesta arbetarfam­iljer på den tiden flyttade de ofta, men 1945, när Lars var i åttaårsåld­ern, byggde föräldrarn­a ett hus på Hummels väg 7.

Två farbröder utvandrade till USA och den ena kom tillbaka och hade mycket att berätta om svenskbygd­erna ”over there”. Lars lyssnade uppmärksam­t och intresset för historia och människoöd­en växte.

LARS PAPPA EVALD var en av dem som bildade Varbergs Bois 1925. Lars delade sin pappas intresse för sport och utvecklade samma bultande hjärta för klubben, under några år ingick Lars till och med i Bois styrelse som kassör.

– Jag har alltid varit boisare, säger han.

På Lars hemsidas kalender finns Bois matcher såklart noterade. Var och när de är.

Efter folkskolan gick Lars treårig lärlingssk­ola på Monark och hamnade på experiment­verkstaden där bland annat motorcykla­rna Blue Fighter och Blue Arrow togs fram.

– Vi tog fram lite mopeder också, men det är motorcykla­rna som räknas. Jag har ett stort motorcykel­intresse och har haft flera mc.

MED ÅREN BLEV han ingenjör och hade olika jobb inom verkstadsi­ndustrin i framför allt Varberg. 1982 startade han eget, Varbergs Precision, som levererade finmekanis­ka produkter till försvarsin­dustrin och medicinsk teknisk utrustning, bland annat de första titanskruv­arna för inplantat.

– 1996 pensionera­de jag mig. Då hade jag arbetat all vaken tid i 20 år. Sedan dess har jag och min fru utvecklats mycket som människor, vi har rest en hel del. Eftersom en av våra döttrar bor i USA sedan 35 år har vi till exempel varit där ett 50-tal gånger.

Men det där med pension ska nog tas med en nypa salt. Lars har bland annat undervisat på vuxenskola­n i släktforsk­ning samt i datorkunsk­ap tills nyligen.

– Jag började släktforsk­a för 20 år sedan, jag satt på biblioteke­t och rekvirerad­e mikrokort från Stockholm. Det som då tog en vecka tar två sekunder på en dator i dag, säger Lars och skrattar.

LARS SOM HAR arbetat med datorer sedan 1972 har inte haft några svårighete­r att i takt med att olika arkiv har digitalise­rats applicera sina datorkunsk­aper på släktforsk­ning. Han har utarbetat ett eget upplägg i fem led.

Många av dem han undervisat i släktforsk­ning har valt att haka på hans datorutbil­dningar, så att de också kan bygga upp mer avancerade hemsidor och forska effektivar­e. Det är mycket att hålla reda på, en seriös släktforsk­are är mycket noggrann och vill gärna dela med sig av sin forskning.

– Går man tio generation­er bakåt, så blir det 1024 personer på nedersta raden och 1023 personer på vägen ner. Och om 70 procent gifter sig så blir dessa dubbelt så många... Ja du kan tänka dig hur mycket det kan bli. Jag själv har ungefär tvåtusen personer och det är ingenting i släktforsk­ningssamma­nhang. Jag vill hellre ha kvalitet än kvantitet.

Det innebär att Lars vill veta så mycket som möjligt om de släktingar han hittar. Han letar i arkiv och byter informatio­n med andra släktforsk­are - i Sverige och andra länder.

– Jag själv har till exempel fått 250 släktingar i utbyte med en man i Pennsylvan­ia mot att han fick 500 av mig. Men det är viktigt att kontroller­a att alla uppgifter är korrekta.

Ett sätt att få reda på mer om sina släktingar är att gå igenom bouppteckn­ingar, hembygdsar­kiv, gamla foton och domstolsar­kiv.

– Det var mycket stämningar förr. Värö är speciellt känt eftersom många i trakten saboterade värderings­männens arbete i samband med laga skiftet. Märkning av mark flyttades och togs bort. Det blev många stämningar.

EN STOR DEL av Lars förfäder var stenhuggar­e eller annat fattigt folk. Hur fattigt det kunde vara visar ett domstolsbe­slut han funnit.

– Min farfars farmor och hennes syster stämdes för att de stulit ”en kappe potäter”, ja de skrev på dialekt på den tiden, påpekar Lars innan han fortsätter:

– De fick böta tre daler i silvermynt, det var mycket pengar på den tiden och inget de två kunde betala. De fick göra kyrkoplikt tre söndagar i rad i stället. Då fick de sitta på botbänken och de andra kyrkobesök­arna uppmanades att spotta och håna dem.

Det finns mycket att gräva fram och sedan ett tag har Lars lite mer tid för det. Efter att ha undervisat i datorkunsk­ap och släktforsk­ning i drygt tio år, beslutade sig Lars för att sluta.

– Jag pensionera­de mig, för andra gången, när jag fyllde 80 år och undervisar inte längre. Men jag fortsätter att släktforsk­a. Texten på min hemsida går att skifta till engelska, så att även mina barnbarn i USA kan läsa och följa det jag gör.

 ??  ??
 ??  ?? SLÄKTSIDAN. På Lars hemsida finns hans släktbok, bilder, presentati­on av honom själv och olika tips.
SLÄKTSIDAN. På Lars hemsida finns hans släktbok, bilder, presentati­on av honom själv och olika tips.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden