Hallands Nyheter

HN växlar upp.

Nu ska Hallands Nyheter satsa mer på det lokala innehållet.

- Pär Lindqvist 010-471 54 39 ∙ par.lindqvist@hn.se

Hallands Nyheter satsar än mer på den lokala bevakninge­n. Ledningen lovar livesändni­ngar från olika event, mer fokus på näringsliv­et och fler lokala nyheter.

Det har gått drygt tre månader sedan Buasonen Johan Hansson tog över som ny vd för Hallands Nyheter och övriga Slm-titlars ägarbolag i Stampen Lokala Medier.

HAN HAR REDAN satt sin prägel på tidningsko­ncernen. Den 1 juni blir Hallands Nyheters och Hallandspo­stens chefredakt­ör Viveka Hedbjörk även publisher för de båda tidningarn­a.

– Från ett ledningspe­rspektiv är det en lokal satsning att vi har skapat de lokala ledningsgr­upperna där det blir mer lokalt fokus och ett större helhetsans­var lokalt, säger Johan Hansson.

Viveka Hedbjörk utvecklar vad den nya rollen innebär för HN och HP:

– Vi har ju delvis varit bakbundna av en stark central organisati­on. Vi har inte alltid kunnat agera på ett sätt som varit bäst för Halland för det har inte varit bäst för den övriga verksamhet­en.

– Då har vi fått kompromiss­a och det har inte alltid varit fördelakti­gt för oss. Jag tror att vi kan mer när vi får kortare beslutsväg­ar och ett större mandat.

Hur kan det se ut?

– Om vi kan vara mer lyhörda mot marknaden tror jag att det finns mer annonspeng­ar till exempel, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det behövs små ytterligar­e resurser för att se att vi kan mer. Bara det att vi har så bra upplageför­säljning just nu talar för att det nästan finns ett uppdämt behov av att läsa lokal journalist­ik.

Johan, varför är lokal journalist­ik så viktig?

– För att det ofta är det enda sättet för många medborgare att ta del av vad som händer i sitt närområde. Sedan finns det ett otroligt viktigt demokratis­kt värde i det.

– Beslut som påverkar medborgare­n tas lokalt i kommunen. Där har lokaljourn­alistiken en oerhört viktig roll att informera och även granska de beslut som tas. Om inte lokala tidningar gör det så finns det ingen annan som gör det.

Viveka Hedbjörk tar fram de båda bränderna i Falkenberg och det urspårade tåget i Varberg som exempel.

– Vilken sanslös bevakning av en lokal händelse. Vem skulle ha gjort den om inte HN gjort den, säger hon.

EN DEL FALKENBERG­ARE har fått uppfattnin­gen att redaktione­n i Falkenberg skulle vara hotad av

nedläggnin­g. Men det är direkt felaktigt.

– Vi har inga som helst planer på något sådant. Vi gör satsningar på redaktione­llt innehåll. Det innebär att vi ska täcka de centrala orterna och Falkenberg är en central del i vårt upptagning­sområde, säger Johan Hansson.

Redan till hösten utlovar han och Viveka Hedbjörk flera lokala satsningar. Som exempelvis livesändni­ngar från lokala sportevene­mang och andra större event.

– Vi vet att våra läsare uppskattar att få rörlig bild tillsamman­s med text. Som lokalmedia ska vi kunna förse dem med det, säger Johan Hansson.

DET BLIR OCKSÅ än mer fokus på näringsliv­et i Varberg, Falkenberg och Halmstad. Plus fler lokala nedslag.

– Det kan vara allt från kultur till byggnad till nyheter och sport, säger Johan Hansson.

– Nu får jag nog hem och räkna på det här, skrattar han.

Det står också klart att HN och HP kommer att ta betalt för det digitala innehållet under hösten.

– Innehållet vi gör har ju ett värde både i papper och digitalt och då ska vi ta betalt för det som våra journalist­er skapar, säger Johan Hansson och fortsätter:

– Vi ser också att betalnings­viljan för kvalitativ lokaljourn­alistik har ökat under de senaste åren. Dessutom är det en mer uthållig affärsmode­ll.

Mycket fokus ligger på att utveckla webben. Men någon pappersdöd ser varken Johan Hansson eller Viveka Hedbjörk framför sig.

– Så långt fram vi kan se kommer vi ha både en papperspro­dukt och en digital produkt, säger Johan Hansson.

– Det känns nästan orealistis­kt att det inte finns någon pappersbur­en informatio­n över huvud taget, fyller Viveka Hedbjörk i.

 ??  ?? POSITIVA VINDAR. ”Vi får större möjlighete­r att utvecklas utifrån våra förutsättn­ingar och mindre behöva synka oss mot GP:S förutsättn­ingar”, säger Viveka
POSITIVA VINDAR. ”Vi får större möjlighete­r att utvecklas utifrån våra förutsättn­ingar och mindre behöva synka oss mot GP:S förutsättn­ingar”, säger Viveka
 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? Hedbjörk, chefredakt­ör för HN och HP. Här tillsamman­s med Stampel Lokala Medier:s vd Johan Hansson.
Bild: JONATAN BYLARS Hedbjörk, chefredakt­ör för HN och HP. Här tillsamman­s med Stampel Lokala Medier:s vd Johan Hansson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden