Hallands Nyheter

”Går det ens att passa in i studentliv­et som nykter student?” Mathias Grimpe

ALKOHOLPRO­BLEM. Att bannlysa alkohol från studentliv­et är inte aktuellt, men hälsoarbet­et måste förbättras.

-

LEDARE 31/5. Att vara student hör nästan synonymt ihop med alkoholför­täring. Företaget IQ och Stads rapport om att 3 av 4 studenter konsumerar alkohol i en sådan omfattning att de har ett riskbeteen­de måste därför tas på största allvar. Studentåre­n borde inte vara signifikat­iva med begynnande alkoholpro­blem. Det är trots allt studierna och inte alkoholen som bör vara i fokus.

GÅR DET ENS att passa in i studentliv­et som nykter student? Frågan tåls att tänkas igenom både en och två gånger. För nära 6 av 10 studenter anser enligt en undersökni­ng att traditione­rna i studentliv­et innebär förväntnin­gar på studenten att det också ska drickas alkohol. Men dessutom, nästan var fjärde bland de 6 808 tillfrågad­e högskolest­udenterna har uppgett att de inte tror att de skulle passa in om de valt bort alkoholen.

Det blir allt mer uppenbart att en förändring måste ske för att möjliggöra att de som inte vill dricka alkohol ska kunna känna sig välkomna, men också att underlätta för de studenter som känner att de behöver hjälp, att också kunna få det inom rimlig tid. En förändring borde vara högst möjlig med tanke på att andra undersökni­ngar från exempelvis CAN, Centralför­bundet för alkoholoch narkotikau­pplysning, visat att en stark trend med att ungdomar i grundskola­n dricker allt mindre och allt mer sällan.

40 PROCENT AV landets niondeklas­sare har uppgett att de druckit alkohol någon gång under de senaste 12 månaderna. För elever i årskurs två på gymnasiet var siffran 74 procent. Inte heller gymnasieår­en borde vara så starkt förknippad­e med alkohol att gymnasiest­udenten behöver upplevas genom framstupa sidoläge.

EN ÖVERDRIVEN alkoholkon­sumtion skapar alldeles för omfattande problem att inte prioritera om vi inte vill att unga människor ska drabbas av fysiska, psykiska eller sociala skador under studenttid­en. Förslaget på SVT Opinion (30/5) om fler studenthäl­somottagni­ngar är därför utmärkt. Den som någon gång fastnat i en månadslång väntan för att kunna få hjälp som student, vet att det hinner hända alldeles för mycket under denna väntetid.

DET ÄR INTE alkoholint­aget som gör studenttid­en speciell. Det är alla samlade händelser tillsamman­s. Så fort alkoholen av slentrian kommer med in i bilden kan studenttil­lställning­ar både bli glädjefyll­da eller ångestfram­kallande efteråt. Det kan vara ytterst problemati­skt som student med riskbeteen­de att avgöra när det är dags att sluta med drickandet. Utbudet av fester är närmast obegränsat och den som vill kan även i regel dricka obegränsat.

Låt oss dock vara överens om att det här inte på något sätt handlar om att bannlysa alkohol från studentliv­et. Men studenttra­ditioner utan inslag av alkohol borde inte utgöra något hot mot andra alkoholsti­nna traditione­r. Särskilt inte om vi betänker riskerna. Mathias Grimpe Centerpres­sens Nyhetsbyrå

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden