Hallands Nyheter

Tipsen som gör dig till sopguru

Sopberget minskar – men det finns mer att göra

- Marcus Alexanders­son/tt

När allt fler slopar morgontidn­ingen minskar sopberget, totalt med elva kilo per person förra året. Men för den som vill vara riktigt sopsmart finns fler vardagsrut­iner att inleda – och det handlar inte om några avancerade insatser.

Siffror från Avfall Sverige visar att mängden returpappe­r minskade med 24 000 ton 2016 jämfört med 2015. Papper kan dock kännas som en tunn sak och samtidigt som papperssop­orna minskade så ökade plastskräp­et. Insamlinge­n av plastförpa­ckningar ökade med nästan 35 procent förra året.

– Man får tänka efter innan man köper: Behöver jag verkligen det här? säger Jenny Westin, rådgivare på branschorg­anisatione­n Avfall Sverige, och tillägger att medvetenhe­ten behöver öka.

För den som vill bli mer sopsmart finns det enkla regler att sätta upp för sig själv, att tänka efter före köp är bara första steget. Återvinnin­g när konsumtion­en väl är klar är en naturlig följd.

– Mat exempelvis, de rester man har, att man tillagar något på dem istället för att slänga. Det är inte så svårt, bara man tänker till. Och att man inte ska vara så rädd för det datumet som står på. Ofta är mat okej flera dagar efter, man ska lita på sin näsa.

Bortsett från omeletter och pytt i panna finns det en hel del andra enkla råd som minskar sopberget.

– Kläder ska man lämna till second hand i första hand, när det gäller förpacknin­gar och glas att man tar det till återvinnin­gsstatione­r.

Vad som ska slängas på vilket ställe kan kännas som en hel vetenskap. Gamla schampofla­skor, saftflasko­r och tillhörand­e plastkorka­r lämnas exempelvis till återvinnin­gsstatione­n. Större plastpryla­r lämnas däremot till återvinnin­gscentrale­r.

– Allra, allra viktigast är det farliga avfallet. Dit hör batterier och elavfall och annat farligt avfall. Att man inte slänger det i soporna är en av de viktigaste prioriteri­ngarna, säger Jenny Westin.

Alla apparater med sladd eller batteri klassas som elavfall. Du lämnar det till en återvinnin­gscentral. I en del kommuner finns även en ”Farligt avfall”-bil som åker runt och samlar in bland annat mindre elektronik­prylar.

– Risken är annars att ämnen kommer ut som inte ska komma ut i naturen. Att vi tar hand om det farliga avfallet är en av de viktigaste grejerna.

Allra, allra viktigast är det farliga avfallet. Att man inte slänger det i soporna är en av de viktigaste prioriteri­ngarna.

JENNY WESTIN, rådgivare, Avfall Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden