Hallands Nyheter

47-åring åtalas för dubbla våldtäkter

Han har beskrivits som en av Sveriges värsta våldtäktsm­än. Nu åtalas 47-åringen för nya våldtäkter på Getterön och i Veddige.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

MISSTÄNKT: Han har pekats ut som en av Sveriges värsta våldtäktsm­än. Nu åtalas 47-åringen för två nya våldtäkter. De ska ha skett på Naturum på Getterön och utanför Veddige.

Mannen har suttit häktad sedan januari. Till en början misstänkte­s han för våldtäkt och rån på Getterön. Därefter väcktes även misstanke om liknande brott i Veddige.

Nu åtalas mannen för våldtäkt och rån i Veddige i november 2016 och på Getterön i januari i år.

– Vi har så bra bevisning att det kan ligga till grund för en fällande dom. I båda fallen har målsägande­na sökt hjälp omgående och förts till sjukhus. Polis har säkrat spår på brottsplat­serna. Det finns rättsintyg och annan teknisk bevisning, säger åklagare Ginger Johansson.

DEN FÖRSTA VÅLDTÄKTEN ska ha ägt rum den 27 november 2016 i Ulvatorp, cirka fem kilometer från Veddige. Mannen ska ha fört kvinnan i en bil till en ödslig parkerings­plats i en skog. Där ska han ha tvingat kvinnan att utföra oralsex. Varje gång hon velat lämna bilen har han följt efter henne och hållit fast henne.

Han ska på ett aggressivt, hotfullt och kontroller­ande sätt fått kvinnan att frukta sin egen säkerhet och känt att hon inte haft något annat val än att underkasta sig honom.

Mannen ska också på ett hotfullt sätt ha stulit en mobiltelef­on från kvinnan. Händelsen ägde rum i Veddige. Knappt två månader senare ska den andra våldtäkten ha skett.

Enligt åtalet ska mannen genom misshandel och hot om våld tvingat målsägande­n att företa och tåla sexuella handlingar jämförliga med samlag i en lokal på Naturum på Getterön.

Mannen ska ha tagit hårt om kvinnans armar och kropp och vid två tillfällen fått ner henne på golvet. Där ska han ha satt sig gränsle över henne, hållit stryptag om hennes hals och hotat om våld om hon skulle göra motstånd.

DÄREFTER SKA MANNEN tvingat kvinnan att utföra oralsex. Misshandel­n har orsakat smärta, andningssv­årigheter, blåmärken och hudavskrap­ning.

Slutligen misstänks mannen tagit två mobiltelef­oner från kvinnan. Det här skedde den 19 januari.

– Det finns både likheter och olikheter. I andra fallet har han misshandla­t och hotat mer verbalt. Men tillvägagå­ngssättet är likadant med sexuella handlingar, säger Ginger Johansson. Det finns uppgifter om att mannen tagit kontakt med kvinnorna via nätet, stämmer det?

– Av hänsyn till brottsoffr­en vill jag inte gå in närmare på det. Men de hade inte träffat varandra tidigare. Det här var första gången, säger Ginger Johanson.

Den 47-årige mannen förnekar brott. Han medger att han haft sex med kvinnan på Getterön men att det skett frivilligt. Han förnekar helt det misstänkta brottet i Veddige.

Huvudförha­ndlingen planeras att starta den 13 juni och pågå i fem dagar.

Aftonblade­t har tidigare avslöjat att det rör sig om en av Sveriges värsta våldtäktsm­än. 47-åringen dömdes i slutet av 1980-talet till fyra års fängelse, bland annat för att ha

Mannen ska ha tagit hårt om kvinnans armar och kropp och vid två tillfällen fått ner henne på golvet.

våldtagit en kvinna medan han höll en kniv mot hennes strupe.

EFTER ETT ÅR i fängelse rymde mannen under en permission. Han ska då ha flytt utomlands, men kom tillbaka till Sverige. Då greps han för två nya överfall. 1989 dömdes han till två månaders fängelse för misshandel av ofredande.

Året därpå dömdes han på nytt, för försök till våldtäkt.

– Jag har fått till mig tre gamla domar men jag är inte säker på om det är samtliga domar. Det är våldtäktsb­rott, en grov våldtäkt och ett fall av våldtäkt, säger Ginger Johansson. Påverkar de åtalet på något sätt?

– Nej, de har inte vägts in, det här åtalet står för sig själv. Så jag kan inte säga att de har betydelse, menar Ginger Johansson.

Hon har dock fått bekräftat från kriminalvå­rden att mannen har avvikit från en permission i samband med ett straff och inte återvänt.

Den nu 47-årige mannen är bosatt i Varberg sedan drygt tio år. Innan dess levde han utomlands under 2,5 år.

 ??  ?? MISSTÄNKT BROTTSPLAT­S. Här, utanför Ulvatorp, ska mannen ha träffat en av kvinnorna och våldfört sig på henne i en bil.
MISSTÄNKT BROTTSPLAT­S. Här, utanför Ulvatorp, ska mannen ha träffat en av kvinnorna och våldfört sig på henne i en bil.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden