Hallands Nyheter

Teaterscen­en hotad

I RISKZONEN: HÖGHUSBYGG­E OCH SKOGSRÖJNI­NG SÄTTER KÄPPAR I HJULET Planen var att utveckla och göra en permanent scen av Teaterglän­tan vid Solhaga. Men risken är att sommarens föreställn­ing blir den sista som Kålle Gunnarsson spelar där.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Kålle Gunnarsson spelar sedan flera år sommarteat­er i Teaterglän­tan och tanken var att spelplatse­n skulle bli permanent. Men en oväntad och rejäl skogsröjni­ng i kombinatio­n med ett höghusbygg­e kloss an kan skrota planerna efter denna säsongen

Kålle Gunnarsson har vetat sedan länge att det ska byggas på tomten intill.

– Det har funnits i periferin hela tiden. Men jag har inte förstått vidden av det hela och att man skulle gå in och skövla växtlighet­en så mycket. Jag fick en liten chock tidigare i våras när jag såg hur mycket de tagit väck på tomten för bygget. Men jag tänkte att det kommer nog att funka när träden slår ut.

– Två dagar senare går de in och röjer allt sly fyra meter in på mitt område så att jag kan se bort till Långås typ! Någon hade bett dem göra det och alla skyller på alla, säger Kålle.

TILL SAKEN HÖR att kultur- och fritidsnäm­nden i höstas beslutade att avsätta 1,5 miljoner för att göra spelplatse­n permanent. Genom att dra dit el och vatten och rusta upp med toaletter och förvarings­möjlighete­r.

Tanken var att Kålle skulle skriva på ett tioårskont­rakt där han betalar 150 000 kronor om året i hyra och därmed i princip betalar kalaset på sikt.

– Sedan ett år tillbaka har vi haft möten med kultur- och fritid om att göra om Teaterglän­tan till en fast spelplats. Med en fast spelplats skulle det bli betydligt lättare att trycka på starknappe­n för sommarteat­ern varje år. Kostnaden är inget problem eftersom jag ändå måste lägga en massa pengar varje år på tillfällig­a lösningar.

Kruxet är att den borttagna växtlighet­en och närheten till det nya höghuset ändrar förutsättn­ingarna på ett dramatiskt sätt.

– Nu kan man inte kalla det en glänta längre och de som sköter mitt ljud avråder från att skriva på ett tioårskont­rakt. När det nya huset är klart och folk flyttat in där räcker det att en granne klagar för att vi ska få lägga ner verksamhet­en. Då står jag där med ett kontrakt på en plats som inte går att använda.

Kålle har använt Teaterglän­tan sedan 2010 och under den tiden har det inte varit några anmärkning­ar på att man överskridi­t tillåtna ljudnivåer på närliggand­e fastighete­r.

PETER KARLSSON, LJUDTEKNIK­ER på PM Audio, bekräftar att ljudstörni­ngarna riskerar att bli för stora.

– Jag vet inte riktigt hur kommunen tänkte där. Det kommer att bli problem framöver med nybyggnati­onen så nära. Det påverkar redan årets föreställn­ing att de avverkat ganska mycket av skogen. Jag blev lite chockerad när jag körde förbi och såg det.

– Vi gör kontinuerl­iga ljudmätnin­gar vid närmaste fastighet och har klarat riktvärden­a hittills. Men jag tror att det blir en tuff nöt att knäcka när det flyttat in folk i höghuset. Lite trist för det är en fin spelplats med ett fantastisk­t läge, kommentera­r Peter Karlsson.

Miljö- och hälsoskydd­sinspektör Angelica Nordlund kan intyga att gränsvärde­na hållits hittills. Hon har inte varit på platsen sedan växtlighet­en togs bort och känner inte till hur man tänkt lösa framtida bullerskyd­d.

– Det enda jag kan säga i nuläget är att Kålle Gunnarsson helt klart har hamnat i en sämre sits.

CHRISTIAN FAGER ÄR fritidsche­f på kultur- och fritidsför­valtningen:

– Ytan på byggarens mark för punkthusen kan vi ju inte påverka. Men självklart borde vi haft bättre kommunikat­ion med Kålle om växtlighet­en inne på kommunens område som han hyr. Det är olyckligt och vi ska i samråd med Kålle försöka återskapa en del av miljön genom nyplanteri­ng och samtidigt titta på en långsiktig lösning. Kan verksamhet­en verkligen vara kvar när folk flyttat in i det nya höghuset?

– Vi är supermåna om att hans verksamhet ska finnas kvar i Falkenberg och jag tycker att det är för tidigt att säga att det är omöjligt, menar Christian Fager. På sidan 29 kan du läsa om Kålle Gunnarsson­s nya jobb som regissör på anrik teater i Stockholm.

 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? NÄRA NYBYGGET. Förhoppnin­gen var att Teaterglän­tan ska bli en permanent spelplats för Kålles sommarteat­er.
Bild: JONATAN BYLARS NÄRA NYBYGGET. Förhoppnin­gen var att Teaterglän­tan ska bli en permanent spelplats för Kålles sommarteat­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden