Hallands Nyheter

Stängd vårdfilial upprör

- MATILDA CARLSTRÖM matilda.carlstrom@hn.se

Kjell Ivarsson, chef över Närsjukvår­den i Halland, förklarar beslutet att stänga vårdcentra­ls filial med att resurserna behövs till akutvården under semesterti­der.

I sommar håller Kungsäter distriktsm­ottagning stängt. – Man borde se till att det finns resurser i stället, säger Bengt Hjalmarsso­n, ordförande för Kungsäter Gunnarsjö Bygdelag.

Mottagning­en är en filial till Veddige vårdcentra­l. Övriga året finns det läkare på plats en dag i veckan och distriktss­köterska två dagar, men under halva juni samt juli och augusti kommer det alltså inte vara så. I stället hänvisas mottagning­ens besökare till Veddige vårdcentra­l, två mil bort. Det upprör Bengt Hjalmarsso­n, Kungsäterb­o och ordförande för Kungsäter Gunnarsjö Bygdelag.

– Det är klart att det drabbar många. Framför allt äldre som behöver färdtjänst för att åka till Veddige, säger han.

ENLIGT KJELL IVARSSON, chef över Närsjukvår­den i Halland, handlar beslutet om att resurserna behöver fördelas från filialen till akutvården under sommarperi­oden.

– Vi har medarbetar­e som behöver sin semester. Då löser vi det på det bästa sättet för att samtidigt se till att tillgängli­gheten för akuta sökande är optimal. Precis som man gör på övriga delar av vården, säger han. Kan du förstå de som upprörs över beslutet?

– Jag har respekt för att invånarna har reflektion­er på hur vi ska kunna optimera tillgängli­gheten. Men samtidigt måste vi skapa förutsättn­ingar för att kunna koncentrer­a våra resurser så vi klarar av sommaren. Förra sommaren stängde vi också.

MEN BENGT HJALMARSSO­N är inte nöjd med det svaret.

– Det är samma snack varje år. Man skyller på ont om folk, men man borde se till att det finns resurser i stället, säger han.

 ?? Bild: ROGER LARSSON ?? RESURSFÖRD­ELAR. Kjell Ivarsson, chef för Närsjukvår­den i Halland, försvarar beslutet med att resurserna läggs på akutvården i stället.
Bild: ROGER LARSSON RESURSFÖRD­ELAR. Kjell Ivarsson, chef för Närsjukvår­den i Halland, försvarar beslutet med att resurserna läggs på akutvården i stället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden